Foto: Charlotte Hammer

1. Amager Fælled

Midt i København ligger Amager Fælled. Det er et spændende naturområde på intet mindre end 223 hektar. Her er der rigeligt med plads til både mennesker og dyr. Du kan besøge Fælleden gående eller på cykel.

Naturen er helt ekstraordinær på Amager Fælled. Her er der et helt skatkammer af spændende planter. Mange af planterne kan bruges i mad. Der er også flere sjældne planter på Amager Fælled. Eksempelvis vokser der både øresunds-hønsetarm og brændeskærm på Fælleden.

Det er Københavns Kommune, der ejer Amager Fælled. Fælleden er en del af Naturpark Amager, sammen med Kalvebod Fælled. På Kalvebod Fælled finder du Naturcenter Amager. Det er en oplagt sommerferie-destination, hvor der hen over sommeren er åbent alle hverdage fra 10-16.

Cirka halvdelen af Amager Fælled blev fredet i 1990. Resten af i 1994


2. Søerne i København

Sct. Jørgens Søerne, Peblinge Sø og Sortedams Sø er måske det fredede område, københavnerne forbinder mest med spadsereture, afslapning og naturoplevelser midt i byen. Turen rundt om alle søerne er lige knap 6 km, ifølge Berlingske.

Søerne er både et frirum for byens beboere, men også et vigtigt åndehul for Københavns dyre- og planteliv. Området blev fredet i maj 1966. De tre søer danner tilsammen fem afgrænsede søbassiner.

Der tilføres vand til Søerne fra Harrestrup Å via Vestvolden, Utterslev Mose, Emdrup Sø og de menneskeskabte vandløb Lygte Å og Ladegårdsåen. Når der er høj vandstand i søerne, afledes vandet fra den nordlige Sortedams Sø til Østre Anlæg og videre gennem voldgraven for at ende ud i Københavns Havn. Derved udskiftes vandet i søerne gennemsnitligt i løbet af 2 -3 måneder. Vandudskiftningen i Sankt Jørgens Søerne tager dog 2 -3 år. Disse to søer er væsentlig dybere end de øvrige søer. Derudover har de kun forbindelse med Peblinge Sø ved et enkelt 61 cm bredt rør

I mange år blev vandet i søerne brugt til drikkevand. Det stoppede dog i 1959. Måske fordi byens beboere havde fået nok af haletudser og myggelarver i morgenkaffen?

Fiskeri i søerne er normalt ikke tilladt, men i de seneste par år er der blevet afholdt geddedyst i marts. Her har fiskeinteresserede haft mulighed for at fange gedder i søerne. De bedste fiskere har vundet forskellige præmier.


3. Grøndalsparken

Midt i København mellem Fuglebakken Station og KB-Hallens Station snor en grøn kile sig. Grøndalen og Grøndalsenge ligger på grænsen mellem Frederiksberg og København. Parken ligger næsten parallelt med S-togsbanen.

Det grønne område tiltrækker både gående og cyklister. Her kan du få fred fra byens mange biler, slå dig ned og nyde madpakken. Har du børn med, så kan I besøge en af legepladserne i naturområdet.

Grøndalen er, sammen med en række andre ruter, en del af Københavns Grønne Cykelruter. Grøndalsruten er lidt over tre kilometer lang og går fra Valby i sydvest til Nørreport i nordøst.

I 2010 blev Grøndalsparken fredet.


4. Damhussøen og Damhusengen

I udkanten af København mellem Vanløse og Rødovre finder du Damhussøen og Damhusengen. Det er et dejligt naturområde, der har været fredet siden 1966.

En tur rundt om Damhussøen er 3.6 km lang. Ikke verdens længste vandretur. Søger du en endnu kortere gåtur, så kan vi anbefale at gå rundt om Damhusengen i stedet. Den tur er nemlig kun 2.6 km lang.

I sommerferien er der gode chancer for at møde mosekonen. Eller i hvert fald være vidne til hendes virke. Hun holder af at brygge i Damhussøen i forårs- og sommermorgener.

Er du ikke et morgenmenneske, så er der også fantastiske naturoplevelser på andre tidspunkter af døgnet. Eksempelvis kan du møde flagermus ved søen lige omkring solnedgang i forår- og sommermånederne.

Fiskeri er tilladt fem forskellige steder ved søen, så længe du husker dit fisketegn.

Du kan også roligt tage børnene med til området. Der er nemlig legepladser i kanten af Damhusengen.


5. Kagsmosen

Ikke langt fra Husum Station og grænsende op til Rødovre og Herlev igger Kagsmosen. Det er et enestående vådområde i København. Mosen kan prale af at være indehaver af en god vandkvalitet. I hvert fald hvis du sammenligner med lignende naturtyper. Det tiltrækker både padder og vandinsekter, som du kan være heldig at spotte i vandet.

Midt i mosen ligger der en lille ø. Her holder flere forskellige fugle til. Fra maj måned kan du være heldig at høre nattergalen synge i naturområdet.

Mosen er desuden, ifølge Dansk Ornitologisk Forening, hjem til den sjældne isfugl.

I 1996 blev Kagsmosen fredet.


6. Degnemosen

Lige ved højhusene på Bellahøj i Brønshøj ligger Degnemosen og Bellahøjparken. Det er en forholdsvis lille park, som primært besøges af Københavns lokale.

Naturområdet ligger midt i København, men trækker tråde tilbage til den sidste istid. Degnemosen er resultatet af en kæmpe isblok, som er smeltet.

Mosen er ideel at besøge i sommerferien. Især hvis du er på besøg i København og har brug for en pause fra storbyens stress og jag.

Er du fuglekigger, så har tag endelig din kikkert med. Dansk Ornitologisk Forening her registreret 56 fuglearter i området. De mest almindelige er gråand, knopsvane, blishøne, hættemåge og grønbenet rørhøne. Der er også set trækfugle som silkehale og grønsisken ved mosen.

Sidst i 1800-tallet var søen dobbelt så stor, som den er i dag. Det skyldes, udover regnvand, at grundvandet fra de omkringliggende skråninger løb ned i søen som kildevæld. I begyndelsen af 1900-tallet blev der bygget villaer langs Degnemosens ene side. I halvtresserne blev bellahøjhusene opført. Begge byggerier medførte, at kildevældene næsten stoppede. Desuden blev der etableret et overløb fra Degnemosen til kloaknettet. Alt det har det medført, at Degnemosen er skrumpet noget siden 1800-tallet.

På den modsatte side af højhusene på Bellahøj ligger Rødkileparken og Rødkilepladsen. Det er en oplagt picnic-lokation, hvis der er for proppet i Bellahøjparken.

Degnemosen har været fredet siden 2009.


7. Fælledparken

I hjertet af København på Østerbro ligger Fælledparken. Parken kaldes også folkets parks – med god grund. Hvert år bliver 1.maj fejret i parken med højt humør og politiske taler.

Parken kan med sine 58 ha prale af at være en af Københavns største parker. Fælledparken er et dejligt grønt åndehul for den københavnske befolkning og ikke mindst byens sommerferiegæster. I Fælledparken er der mulighed for at slappe af på plænerne, omkring søen og i de varme sommerdage under de store træers svalende skygge.

Der vokser blandt andet bøg, eg og hvidtjørn i Fælledparken. Flere af træerne er over hundrede år gamle. Du kan også se poppel, birk og kirsebærtræer i parken.

Har du børnene med, så kan du besøge skateparken eller vandlegepladsen med soppesø.

Fælledparken har været fredet siden 1963.


8. Østre Anlæg

I Københavns Centrum ligger Østre Anlæg. Et kort viser, at parken ligger trygt mellem Den Hirschsprungske Samling og Statens Museum for Kunst.

Der er rigeligt med naturoplevelser i Østre Anlæg. Du kan f.eks. besøge birkelunden, rosenhaven, rhododendron-haven eller gå på jagt efter gamle træer.

Østre Anlæg er også et fristed for børn. Faktisk blev den første offentlige legeplads i København etableret i anlægget. Den dag i dag er der stadig masser af plads til de små, så tag endelig børnene med på besøg.

Det grønne områdes historie går langt tilbage. Parken var nemlig en del af Københavns fæstningsring, der skulle beskytte byen mod fjender. I dag er der i Østre Anlæg gode muligheder for at opleve en del af det gamle fæstningsværk. Det gamle voldanlæg med sine stejle skråninger er nemlig meget velbevaret.

Østre Anlæg blev desuden fredet i 1969, og så er parken beskyttet som fortidsminde.


9. Nordhavnstippen

I udkanten af Østerbro på Nordhavnen ligger Nordhavnstippen. Det er et lille naturområde med gode sankemuligheder og et spændende dyreliv. Eksempelvis er den sjældne syngende grønbroget tudse blevet set i området.

Det er ikke helt forkert at kalde Nordhavnstippen en hemmelig perle midt i København. Tippen er nemlig ikke oversvømmet af gæster. Der er derfor gode chancer for at opleve området uforstyrret af andre mennesker.

Nordhavnstippen er desuden, ifølge Dansk Ornitologisk Forening, et glimrende sted at kigge på fugle. Det er primært småfugle som rødhals, sanglærke og engpibe, men der er også set flere forskellige trækfugle i naturområdet i København.


10. Ryvangens Naturpark

Et af de skønneste naturområder i København er Ryvangens Naturpark. Området har tidligere tilhørt militæret, men forsvarets brug ophørte i 1972. Derefter fik naturområdet stort set lov til at passe sig selv, indtil Naturparken blev etableret i 1998. Fem år efter i 2003 blev Ryvangens Naturpark fredet.

Parken er ideel til en dag i naturens tegn. Det er et idyllisk område med masser af plads. I parken ligger der også en sø, som i dag huser flere forskellige fisk som skaller, suder og karusser.

Fiskeri er tilladt uden fisketegn. Der er derfor god mulighed for at prøve en ny hobby af i Ryvanges Naturpark.

Parken ligger ikke langt fra Hellerup- eller Ryparkens Station.


11. Utterslev Mose

Kun 6 km nordvest for Københavns centrum ligger det store naturområde Utterslev Mose. Det er et populært udflugtsted for byens beboere. De nyder naturen derude med gå-, cykle- eller løbeture.

Er du på aktiv ferie i København, så er Utterslev Mose et oplagt løbested. Tager du en tur på stierne rundt om Vestmosen, Midtmosen, Østmosen og Højmosen så er der i alt ca. 9 km.

Der er også plads til leg i Utterslev Mose. Du kan bl.a. spille boldspil på en af fodboldbanerne eller besøge en af legepladserne. Fiskeri er tilladt ved visse områder af søen, hvis du har fisketegn. Utterslev Mose er desuden kendt for sit fugleliv herunder de mange gæs, som holder til i området.

Mosens historie går helt tilbage til den sidste istid, hvor mosen blev dannet. Utterslev Mose har i en årrække, præcis som søerne, leveret drikkevand til Københavns beboere. Det stoppede dog allerede i 1859, og i 2000 blev Utterslev Mose fredet.


12. Valbyparken

En anden stor park i København er Valbyparken. Parken blev fredet tilbage i 1966, og er en velbesøgt park. Her kan du dyrke sport, lege med børnene eller bare slappe af under åben himmel.

Der er nok at opleve i Valbyparken, parken består nemlig af flere forskellige små parker, så hele familien kan rigtig gå på opdagelse. I kan f.eks. besøge rosenhaven, kysten eller en af de 17 cirkelformede temahaver.

Vil børnene gerne på legeplads, så er det oplagt at lægge turen forbi Valbyparkens Naturlegeplads, hvor der kan leges i timevis. I kan også besøge Café Rosenhaven, som ligger midt i parken.

Valbyparken ligger på den gamle Valby Fælled. I godt 25 år blev den brugt som losseplads. Da lossepladsdriften stoppede i 1937, blev der fyldt jord ovenpå affaldet, sået græs på det meste af arealet og plantet træer og buske langs parkens grænser. Dermed var Valbyparken etableret. Parken blev fredet i 1966.


13. Vigerslevparken

Syd for Damhussøen i Valby ligger Vigerslevparken. Det er et grønt areal, der næsten er ligeså stor som Fælledparken.

Her er der nemlig rig mulighed for at spille fodbold, petanque, lufte hund eller slappe af i solens varme sommerstråler. Desuden er det også oplagt at tage de helt små med til Vigerslevparken. Der er nemlig en småbørns-legeplads med gynger, en lille klatrevæg og en bred rutsjebane.

Vigerslevparken ligger omkring Harrestrup Å mellem Gl. Køge Landevej og Roskildevej ved Damhussøen. Parken blev fredet i 2010.