Det rene, danske drikkevand er unikt. Vi kan pumpe grundvand op og drikke det uden at tilsætte kemikalier, som man gør i andre lande. Men det kan snart være forbi.

I dag er der rester af pesticider i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer i Danmark. Samtidig er forureningen med PFAS i grundvandet værre end hidtil troet

Derfor er de danske vandværker bekymrede for, at vi løber tør for rent drikkevand, hvis vi ikke beskytter det bedre.

- Hvis vi også i fremtiden vil basere vores drikkevandsforsyning på det rene danske grundvand, så skal der ske noget nu, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Heldigvis har over 48.000 danskere allerede givet deres underskrift og støttet opfordringen til de danske politikere.

I maj var en masse bekymrede borgere fra hele landet samlet foran Christiansborg for at hjælpe os med at råbe politikerne op. De havde vand med fra alle hjørner af landet, og her kan du møde nogle af og høre, hvorfor de mener, at det er en vigtig sag.

 Red vores drikkevand

Vi risikerer at løbe tør for rent drikkevand på grund af forurening af grundvandet.

Derfor kæmper vi for, at politikerne skal gøre mere for at beskytte vores rene drikkevand.

Er du enig? Så hjælp os med din underskrift!

Derfor støtter danskerne sagen


Juliette Leroy, Københavns Kommune

- Jeg er stolt af, at vi i Danmark har rent drikkevand fra grundvandet. Jeg er halvt fransk, og jeg er bekymret for, om det danske vand i fremtiden skal renses og kommer til at smage af klor som i Frankrig.

- Det bekymrer mig også meget, om forureningen af drikkevandet på sigt kan påvirke vores sundhed, f.eks. yngre kvinders fertilitet.


Bent Lyngklip Kjeldgaard, Thisted Kommune

- Jeg har oplevet problemet på egen krop. Jeg bor i en lille landsby omgivet af marker, og vores lokale vandforsyning blev lukket for nogle år siden på grund af for højt niveau af nitrat og pesticider.

- Vi bliver nødt til at få landmændene til at sprøjte noget mindre, så vi kan bevare vores rene drikkevand.


Henriette Skov Andersen, Lyngby-Taarbæk Kommune

- Efter jeg har boet i Portugal, er jeg blevet bevidst om, at det er en kæmpe luksus at kunne drikke rent vand direkte fra vandhanen. Jeg vil være ked af, hvis min datter i fremtiden skal til at købe store mængder vand i plastikflasker som i udlandet.

- Jeg har altid tænkt, at det kommer aldrig til at ske, men nu kommer den fremtid alligevel snigende, hvis vi ikke gør noget mere for at beskytte vores drikkevand.


Geir Hauksson, Ærø Kommune

- Forureningen af vores drikkevand er et kolossalt problem. Jeg sidder selv i bestyrelsen i et lokalt vandværk på Ærø, og mange målinger viser, at grundvandet er forurenet.

- Øens største by Marstal kan ikke længere forsyne sig selv, men må købe vand fra andre vandværker på øen. Hvad gør vi, når de også løber tør? Skal vi så til at sejle rent vand til øen?


Pernille Hansen, Furesø Kommune

- Det går mig meget på, at der er så mange rester af pesticider i vores drikkevand. Jeg køber økologiske fødevarer for at undgå pesticider, men når det er i vores drikkevand, kan man ikke vælge det fra.

- Det virker skørt, at man må bruge pesticider, der skader naturen og som potentielt kan skade vores alle sammens helbred på sigt.

Hjælp os med at redde drikkevandet!

Vi risikerer at løbe tør for rent drikkevand! Der er rester af pesticider i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer. Samtidig er forurening med PFAS en voksende bekymring. Derfor har vi et krav til politikerne: Red det rene drikkevand nu!

Er du enig, så hjælp os med at presse politikerne til handling med din underskrift.