Tre borgmestre: Giv os en naturnationalpark for naturens skyld
Mens nogle borgmestre siger nej tak til en naturnationalpark, så er andre borgmestre meget positive. Vi har talt med en borgmester fra V, S og SF, som håber at få en lokal naturnationalpark.Red: Artiklen er skrevet før kommunalvalget den 16.11.
Vores natur er i krise, og 1.844 arter af dyr og planter er så truede, at de risikerer at forsvinde fra den danske natur. En af hovedårsagerne er, at dyrene og planterne mangler levesteder, fordi Danmark er et af de mest naturfattige lande i Europa. Faktisk er under en procent af Danmarks areal er stærkt beskyttet natur.
Derfor har regeringen besluttet, at der skal oprettes 15 naturnationalparker, som ikke må indeholde landbrug, produktionsskov eller andre naturskadelige aktiviteter. Men idéen har mødt lokal modstand i flere af de kommuner, hvor der måske skal være naturnationalparker, der huser græssende dyr.
Læs mere: Hvad er en naturnationalpark?
Idéen om at sætte græssende dyr ud i hegnede naturområder er ikke populært i alle kommuner, selv om de store græssende dyr vil være med til at skabe selvforvaltende økosystemer og forbedre de naturlige levesteder for mange arter. Og dermed bidrage til endnu flere fantastiske naturoplevelser.
Venstre-borgmester er absolut positiv
I andre kommuner håber man derimod meget på, at man får en lokal naturnationalpark. I Kolding Kommune har byrådet selv foreslået, at der bliver lavet en naturnationalpark i Stenderupskovene.
-Vi er som byråd i Kolding absolut positive over for at få en naturnationalpark. Vi har brug for mere biodiversitet og mere sammenhængende natur, siger borgmester Jørn Pedersen (V), der i øvrigt takker af som borgmester efter kommunalvalget den 16. november.
Hvis Stenderupskovene bliver udpeget til naturnationalpark, så skal der laves en lokal plan for området. Og Jørn Pedersen er sikker på, at man vil kunne finde en god løsning, som både giver bedre natur, og som stadig giver plads til masser af friluftsliv for de lokale beboere og turister.
- Det er jo en forudsætning for naturnationalparkerne, at man selvfølgelig skal kunne fortsætte med at kunne bruge områderne rekreativt. Så den del er jeg ikke bekymret for. Og jeg forventer, at Miljøministeriet vil lytte til lokale bekymringer og drøfte muligheder, så vi kan finde den bedste lokale løsning i vores skov. For eksempel i forhold til hvilke græssende dyr, som skal være i området, og hvordan der skal hegnes, siger Jørn Pedersen.
Hvad er en naturnationalpark?
- En naturnationalpark er et stort, sammenhængende naturareal, hvor naturen eksisterer på egne præmisser.
- I modsætning til de nuværende nationalparker må naturnationalparkerne ikke indeholde landbrug, skovbrug eller nogen anden form for økonomisk udnyttelse af naturen.
- Læs mere om naturnationalparker her.
Langeland vil være kendt for skøn natur
På sydspidsen af Langeland har en flok vilde heste græsset siden 2003. De er af den robuste race exmoor, som kan klare sig selv året rundt stort set uden menneskers indblanding.
Nu overvejer regeringen om dette naturområde skal udvides og laves til en naturnationalpark. Og det vækker begejstring hos Langelands borgmester.
-Vi er så stolte over, at vores naturområde er taget med i opløbet om at blive udpeget til naturnationalpark. Og der er fuld opbakning fra vores kommune. Det allervæsentligste er jo, at vi gør noget godt for naturen og biodiversiteten, siger borgmester Tonni Hansen (SF).
-Mit indtryk er, at langelænderne er stolte af vores naturområder med vildheste. Og det er også rigtigt godt i forhold til turisme, da der kommer mange gæster for at opleve vores vildheste, naturområder og flotte kyster. Det vil vi gerne kunne markedsføre os endnu mere på med en naturnationalpark. Det vil være en attraktion for mange borgere – både vores lokale beboere og besøgende turister.
Læs mere: Naboer er vilde med naturområder med græssende dyr
Noget af den modstand, som der har været mod naturnationalparker, handler om dyrevelfærd. Nogle er bekymrede for, at de græssende dyr vil lide, hvis de skal gå udendørs året rundt. Men det er ikke en debat, som har fyldt meget på Langeland ifølge borgmesteren.
- Vi har jo mange års erfaring med vilde heste, så jeg er slet ikke nervøs for, at de ikke vil blive behandlet ordentligt. Den del har vi allerede vist, at vi har styr på, siger Tonni Hansen.
Hvor skal der være naturnationalparker?
- Regeringen vil oprette i alt 15 naturnationalparker.
- 5 naturnationalparker er allerede udpeget: Gribskov i Nordsjælland, Fussingø ved Randers, Almindingen på Bornholm, Tranum i Jammerbugt og Stråsø i Vestjylland.
- 10 naturnationalparker vil blive udpeget af Miljøministeriet i december 2021.
Møn har selv bedt om naturnationalpark
I Ulvshale Skov på Møn har man også gode erfaringer med naturområder med vildheste, der går ude året rundt. De første vildheste blev sat ud i 2018, og Vordingborg Kommune har nu selv foreslået, at området bliver udpeget til naturnationalpark.
-Vi har kun gode erfaringer, og der er blevet taget godt hånd om dyrene. Så vi synes, at det er en rigtig god idé, hvis området bliver en naturnationalpark, hvor vi kan skabe endnu mere kvalitetsnatur på et endnu større område, siger borgmester Mikael Smed (S).
Læs mere: Sådan hjælper græssende dyr biodiversiteten
Den mulige naturnationalpark på Møn ligger tæt op ad et sommerhusområde, men borgmesteren frygter ikke, at det vil gå udover de lokale sommerhusejere eller friluftslivet, hvis et større område bliver hegnet.
-Det ser faktisk ud til, at vi vil få færre hegn med en naturnationalpark. Det er rigtigt, at der vil komme et større hegn uden om området, men alle de nuværende hegn inde i området vil så blive fjernet, siger Mikael Smed.
-Det er vigtigt, at man stadig kan færdes i området, og det vil også kunne lade sig gøre. Vi kan se i dag, at der er meget friluftsliv og mange borgere, der færdes i området, selv om der er græssende dyr. Men vi skal selvfølgelig have inddraget sommerhusejerne og andre lokale, så vi sammen finder de bedste løsninger.
Læs mere: Se de typiske spørgsmål og svar om naturnationalparker