Det så ellers ud til, at ulvebestenden i Danmark var blevet kraftigt reduceret, lød en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi i foråret.

Men nu har et vildtkamera opfanget mindst seks ulveunger i et område nær Holstebro. De vurderes til at være omkring seks uger gamle, lyder det fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, som overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

Nyheden glæder Bo Håkansson, biolog og ekspert i artsforvaltning i Danmarks Naturfredningsforening.

- I løbet af 2018 så det ud til, at flere ulve forsvandt eller udvandrede fra Danmark. Derfor er det enormt glædeligt, at ulven, som jo er en truet art, ser ud til igen at trives i en dansk skov, siger han.

Læs mere om ulve i Danmark

Ulvene er truet

Ulveparret består af en danskfødt hunulv og en tyskfødt hanulv. Og nu, når de også har fået unger sammen, kan vi forvente, at de muligvis også selv får flere unger.

- Det er gode nyheder, for ulven er truet og fredet i hele EU. Det er de blandt andet, fordi de gennem tiderne har været i klemme i konflikter med mennesker. Men ulven er oprindeligt en del af ikke bare dansk, men også europæisk natur. Det er en af grundene til, vi bør passe på den, mener Bo Håkansson.

- Og samtidig er ulve perfekte naturplejere. De jager og spiser nemlig de rådyr og det kronvildt, som er svage og små, og som jægerne ikke går efter. På den måde bliver bestanden holdt naturligt nede.

Man skal ikke være bange for ulven

Forskere har regnet ud, at ser man udelukkende på mængden af føde, vil der være føde til omtrent 100 ulve i Danmark.

Så mange ulve vil der dog aldrig kunne komme til at leve i Danmark, fordi vi har for få store og sammenhængende naturområder.

Og selvom ulve i film og litteratur er blevet portrætteret som dræberiske, er der ingen grund til at være bange for dem. I Tyskland har der været ulve siden år 2000, og der har ikke været ét eneste eksempel på angreb på mennesker.

- Ulvene er naturligt sky og vil nok være mere bange for dig, end du er for dem. Der er oven i købet udviklet ulvehegn, der beskytter husdyr mod ulveangreb. Og det er den vej, vi skal gå: Fokusere på at finde løsninger på konflikterne i stedet for at fokusere på at fjerne ulven, slutter Bo Håkansson.

Derfor roser Bo Håkansson også Miljøstyrelsen for explicit at anbefale, at man ikke går ud og leder efter ungerne. De skriver i pressemeddelelsen:

-Miljøstyrelsen anbefaler, at man ikke går ud og leder aktivt efter ulvehvalpene. De små hvalpe er endnu ret immobile og er derfor stadig meget sårbare over for forstyrrelser.

alt
Bo Håkansson
Seniorrådgiver naturpolitik og artsforvaltning
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 22 27 51 57