Ulven er så sjælden i Danmark, at der næsten aldrig bliver taget skarpe fotografier af den.

Derfor var det noget af et mirakel, da Henrik Muusmann Jørgensen en dag i februar på en tur i skoven for at kigge efter rovfugle, stødte på en voksen ulv. Det var i klart vejr, og Henrik havde den rigtige kameralinse på sig.

- Hvor jeg normalt sniger mig rundt i krattet, står jeg denne dag ude på grusstien og spejder op i luften. Ud af øjenkrogen bemærker jeg så pludselig et dyr ovre på brandbæltet, cirka 100 meter fra hvor jeg står, siger han.

Henrik Muusmann Jørgensen troede først det var en ræv og bemærkede, at den havde en noget afbleget pels og slet ingen rød farve:

- Så tænker jeg, at det godt nok er en stor ræv - og først da jeg får rettet mit 500 mm objektiv i den rigtige retning, ser jeg, at det bestemt ikke er en ræv!

Læs mere om ulv i Danmark her

”Hele tiden var ulvens blik låst direkte fast på mig”

Henrik Muusmann Jørgensen fortæller, at hele seancen var færdig på et minut. Han startede med at knipse billeder på 100-125 meters afstand og bevægede sig langsomt tættere på for at få bedre udsyn. Først da han selv var ude på det brandbælte, ulven stod på, begyndte ulven at løbe væk.

- Hele tiden var ulvens blik låst direkte fast på mig. Jeg var på intet tidspunkt hverken bange eller bekymret, men kunne næsten ikke styre min begejstring, og adrenalinen pumpede godt i kroppen.

Efter oplevelsen lagde Henrik Muusmann Jørgensen billedet på Facebook, hvor det er blevet liket og kommenteret af sammenlagt over 1000 mennesker.

Ulveekspert: Henrik gjorde det helt rigtige

Lige nu skønnes der at være omkring 8-10 ulve i Danmark. Mange af de ulve, der tidligere er konstateret i Danmark, er forsvundet. Én blev skudt, og derfor må ulvene siges - udover at være fredede og utroligt sjældne - at være jaget vildt i Danmark.

Bo Håkansson er biolog i Danmarks Naturfredningsforening og med i Miljøministeriets ”Ulvegruppe”, der blandt andet rådgiver politikerne om reglerne for ulve. Han roser Henrik Muusmann Jørgensen for at tackle situationen godt.

- Han gør det helt rigtige i denne situation. Det bedste man kan gøre i et møde med en ulv er at nyde øjeblikket, så længe det varer. For ulven er af natur meget sky og vil være så bange for mennesket, at den flygter. Ligesom den også gjorde denne dag. På en tur med Ulvegruppen for nylig så vi også en ulv, ude i ulvefamiliens kerneområde. Den luskede også stille og roligt væk fra os.

- At ulven vil have øjenkontakt, inden den flygter, kunne man godt misforstå som truende adfærd. Men den gør jo det samme, som eksempelvis folk med en fobi for edderkopper gør, når de ser en edderkop: Holder godt øje med, hvad der foregår.

Fotoguide: Kom i gang med naturfotografering

Vil have oplevelsen ud til så mange som muligt

Henrik Muusmann Jørgensen er 40 år gammel, ingeniør og bor i Struer, hvor han hyppigt er i naturen og tager billeder af den. Han har mødt mange kommentarer på sit billede på de sociale medier. Langt de fleste har været positive tilkendegivelser, men nogle har også været fra folk, der ikke mener, ulven er velkommen i Danmark. ”Du skulle have skudt den” eller ”Der er ikke plads til ulve i Danmark”.

Men der kan godt leve ulve i Danmark. Ulvene i Tyskland lever i høj grad også i et landbrugslandskab som det danske. Så længe der er føde, vil ulvene kunne leve her. I Danmark lever de overvejende af rådyr og krondyr, men ulve tager gerne får, hvis de kan komme til dem, ligesom ræve går i hønsehuset, hvis de kan.

Derfor er det vigtigt, at landmænd med husdyr i de såkaldte ulvezoner sætter ulvesikre hegn op om deres dyr. Husdyr bag fungerende ulvesikre hegn er nemlig ikke blevet angrebet af ulve.

For Henrik Muusmann Jørgensen var oplevelsen noget, han vil varme sig på lang tid fremover. Og han håber, folk vil læse om hans oplevelse og huske, at ulven naturligt er et fantastisk vildt dyr med en naturlig frygt for mennesker. Han fortæller:

- Da ulven var langt ude af syne, kunne jeg ikke lade være med at udstøde et stort jubel-brøl. Det var en fantastisk oplevelse, og den vil jeg gerne dele med så mange som muligt.

Læs: Derfor er der plads til ulven i DanmarkLæs