Problemerne med sprøjtegift i drikkevandet er nu så store, at flere vandværker melder ud, at de er klar til at rense vandet. Noget der hidtil har været uset i Danmark, hvor vi bryster os af at kunne drikke rent, urenset grundvand. Det skriver Jyllands-Posten.

- Det er skræmmende, at vi er nået til et punkt, hvor nogle vandværker ser sig nødsaget til at rense vandet, inden de kan sende det ud til forbrugerne. Der er nu skruet endnu højere op for alarmklokkerne, og vi håber, at politikerne indser, at de omgående skal forbyde sprøjtegift dér, hvor drikkevandet dannes og hentes op, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

I skrivende stund samler Danmarks Naturfredningsforening underskrifter ind for at få et sprøjteforbud og beskytte danskernes drikkevand. Du kan hjælpe ved at skrive under her:

Vi skal sikre rent vand til vores børn

I Trekantsområdet ved Vejle, Kolding og Fredericia er der lige nu mellem 25 og 30 drikkevandsboringer, der overskrider grænseværdien for, hvor meget sprøjtegift, der må være i vandet. Derfor er områdets vandleverandør Trefor blandt dem, der taler for at rense drikkevandet.

- Vi bliver mere og mere udfordret af pesticider. Jo mere vi måler, jo mere finder vi. Derfor bliver vi tvunget til enten at hæve grænseværdierne for, hvor store mængder pesticider der må være i drikkevandet, eller begynde at rense, siger direktør for Trefor, Charles Nielsen, til Jyllands-Posten.

For ti år siden fik omkring ti vandværker lov til at rense vandet, fordi de ellers ikke kunne finde tilstrækkeligt med rent drikkevand.

- Det må aldrig blive en permanent løsning, der står i vejen for at sikre rent drikkevand til vores børn og børnebørn, siger Maria Reumert Gjerding.

- Det er ligesom at sætte plaster på et sår, hvor blodet fosser ud. Det er helt bagvendt og dybt utilstrækkeligt. Vi bliver nødt til at stoppe blødningen. Vi bliver nødt til at sørge for, at der ikke kommer mere sprøjtegift i drikkevandet.

Rensning er 13 gange dyrere end sprøjteforbud

Nogle vandværker renser vandet med kulfiltre, inden de sender det ud til forbrugerne. Det fjerner de fleste – men ikke alle – rester af sprøjtegift. F.eks. kan kulfiltre ikke fjerne sprøjtegiften N,N-dimethylsulfamid, der for nyligt var skyld i at to vandværker måtte lukke.

Desuden er det langt dyrere at rense sig ud af problemerne end at forebygge ved at indføre et sprøjteforbud.

Det koster cirka 50 øre at rense 1.000 liter vand, skriver Jyllands-Posten.

Men ifølge Miljøstyrelsen vil det koste mellem 1,9 og 3,6 øre per 1.000 liter vand, hvis politikerne forbyder sprøjtegift rundt om drikkevandsboringerne.

Det er altså mere end 13 gange så dyrt at rense forurenet vand, som det er at beskytte det mod sprøjtegift.