Rigtig mange dyr er vekselvarme, hvilket betyder, at de skal bruge solen til at blive varmet nok op for at kunne fungere.

En af dem der har brug for varme udefra er for eksempel stålormen. Stålormen ligner en slange, men det er faktisk et firben, for- og bagben er bare forsvundet med evolutionen.

Stålormen skal varmes op udefra. De skjuler sig under sten eller træstykker, som solen varmer. ”Gravide” hunner solbader for at få temperaturen op, så æggene bliver udruget inde i kroppen. Det samme gælder for andre krybdyr. Og insekterne i det tidlige forår har også brug for varme, da de bruger rigtig meget energi på at flyve.

Derfor er det en rigtig god ide at indtænke varme og tørre steder i haven, så man kan hjælpe dyr med at blive varme, der ikke selv kan klare det.

Læs mere: Sådan får du en vildere have med 10 gode naturelementer

Her får du nogle ideer til, hvordan du kan få varme og tørre steder i haven:

1. Brug sten til at skabe varmesteder

Både smådyr, insekter og firben har brug for varmesten for at holde kropstemperaturen oppe, så de kan søge efter føde, formere sig og bevæge sig rundt.

Du kan hjælpe ved at anlægge en stenbunke, stensætning eller et dige i haven. Find nogle store sten som for eksempel marksten og placer dem på steder i haven, hvor der kommer meget sollys i løbet af dagen.

Mange insekter som jordlevende bier, hvepse og edderkopper vil også sætte stor pris på en sten at varme sig på. Flere arter af humlebier bruger stengærder til både at overvintre i og lave deres reder.

Stenbunker, -sætninger eller diger kan med fordel bruges til at lave forskellige zoner i haven eller til at afgrænse en terrasse.

Læs mere: Gode råd om sten i haven

2. Lav en sydvendt jordvold der giver varme

En anden måde at skabe varme og tørre områder i haven på er ved, at lave en sydvendt jordvold.

Når jordvolden er sydvendt og står i sol, skaber den gode muligheder for at dyr kan varme sig på jorden i solen.

Læs mere: Sådan bygger du en jordvold i haven

3. Lav områder med sand i haven

Insekterne er ikke kun vilde med sten og jordvolde, de kan også godt lide sand. Sydvendt og tørt jord er deres favorit, da det virker som et batteri for insekterne, der både kan lade energi op og grave redegange.

Det er nemt at lave en sydvendt plet sandjord i haven, hvis du har sand i haven. Blotlæg noget af jorden på en sydvendt skråning, så solen kan varme jorden op, og regnvand kan løbe væk.

Du kan også lave en sydvendt skråning med en bunke sand, og eventuelt lade danske vilde blomster gro på den nærringsfattige jord. Hvis du sørger for, at jorden hurtigt tørrer ud, som den gør på skråningen, vil græsset, der ellers ofte skygger, hurtigt få det svært.

Gør som tusindvis af andre haveejere og tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.

Det er gratis, og så får du vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.

Object reference not set to an instance of an object.