Hvor lever marsvinet herhjemme?

Marsvinet lever i salte og brakke havområder. Den lever af fisk, og findes derfor der, hvor der er mange fisk.

Førhen blev marsvin jagtet. Også i Danmark. I bunden af Isefjorden findes f.eks. en lille ø der kaldes ”Marsvinholmene”. Ifølge anekdoter blev marsvinene tidligere fanget og slaget her.

Marsvinet blev fredet i 1967. I dag skønnes det, ifølge Naturstyrelsen, at der lever 37.000 marsvin i havet syd om Skagen. I den centrale og nordlige Nordsø er tallet omkring 270.000 marsvin.

Der lever altså mange tusind marsvin i Storebælt, Lillebælt, Skagerrak, Kattegat og Nordsøen.

Men i Østersøen er bestanden blot omkring 500 marsvin.

Marsvinet er truet i Østersøen

Selv om marsvinet blev fredet i 1967, så er bestanden meget lille i Østersøen. Bestanden omkring Bornholm er kritisk truet.

Fiskeri, støj og forurening truer den lille hval. Marsvinet er faktisk i risiko for at uddø i Østersøen, hvis vi ikke passer på den. Der menes at være under 90 fødedygtige hunner tilbage i Østersøen.

Selvom der ikke længere fiskes direkte efter marsvin, så er hvalen stadig i fare for at ende sine dage i et fiskenet. Bifangst er nemlig et problem for den lille hval.

Heldigvis kan marsvinene holdes væk fra fiskegarn med alarmer. Men marsvinene er ikke særlig glade for støj. For mange alarmer risikerer at jage marsvinene helt væk fra et havområde. Derfor har marsvinene også brug for nogle beskyttede områder, hvor de kan være i fred for støj og fiskeri.


Engelsk navn: Harbour Porpoise

Latinsk navn: Phocoena phocoena


Spot et marsvin

Det er en fantastisk naturoplevelse at se et marsvin i havet. Det første, du ser, er typisk hvalens mørke trekantede rygfinne skyde op af vandet.

Hvis du er helt tæt på, så vil du kunne høre en nysende lyd. Marsvinets næsebor sidder nemlig på ryggen.

Udåndingsluften, som også går under navnet blåsten, indeholder luft, vanddamp, havvand og slim fra luftrøret og lungerne.

Fun facts om marsvinet:

  • Kan holde vejret i 10 minutter
  • Har omkring 100 skeformede tænder
  • Er en af verdens mindste hvaler
  • Ligner lidt en delfin, men tilhører sin egen familie
  • Der findes seks marsvinearter i verden
  • Normalt kategoriseres marsvin som et sky dyr, men i Danmark kan du opleve det helt tæt på. Her kan marsvin finde på at opføre sig som delfiner, fordi de ikke skal bekymre sig om at blive skudt. Du kan derfor se dem hoppe op af vandet og følge sejlbåde tæt - præcis som delfiner.

Hvad har marsvinet tilfælles med en gnaver og en flagermus?

Det kommer nok ikke som en overraskelse, men den lille hval deler navn med en lille gnaver.

Marsvinet (gnaveren) er faktisk en af de mest populære kæledyr i Danmark. Det viser en undersøgelse lavet for Dyrenes Beskyttelse.

Hvad har hvalen så tilfælles med flagermusen? Hvalen bruger ekkolokation præcis ligesom flagermus gør det. Faktisk er flagermus og hvaler de eneste dyregrupper, som benytter sig af den slags.

Det er en smart teknik, især fordi marsvinet ikke kan lugte, og så ser den dårligt. Når marsvinet er på fiskerov, så sender den kliklyde ud i vandet. Når lyden rammer fiskene, så bliver der sendt et ekko tilbage til marsvinet, som den kan følge.

Det er dog ikke det eneste, som marsvinene bruger ekkolokation til. De bruger også de små kliklyde til at finde deres venner og tale med dem.

Her kan du opleve marsvinet

På grund af vejret er der størst sandsynlighed for at se marsvinet fra april til september.

Du kan se marsvinet fra de fleste danske færger, men også fra kyster med høje klinter.

Der er gode marsvineområder i det nordlige Lillebælt mellem Middelfart og Fredericia og farvandet nord for Fyn, Sejrøbugten og farvandet omkring Læsø. De gode udkigspunkter ligger ved Fyns Hoved og Gjerrild Klint.

En god tommelfingerregel er at kigge efter marsvin i vindstille vejr fra gode kyst-lystfiskerlokaliteter. Der søger marsvinene føde.

Marsvinet er sjældent i det sydlige Øresund og omkring Bornholm.


Længde: Marsvinet kan blive op til 180 cm.

Vægt: Marsvinet kan veje op til 80 kg.


Sådan lever marsvinet

Marsvinet bruger størstedelen af sin tid på at svømme. Faktisk bruger den nærmest al sin tid på den aktivitet.

Når marsvinet skal sove flyder den på overfladen af vandet og lukker sit åndehul. Den sover i korte intervaller på omkring 1,5 min. Herefter vågner den for at trække vejret.

Selvom det er en lille hval, så fejler appetitten ingenting. Marsvinet spiser mere end fire kilo fisk om dagen. Den skal næsten spise konstant for at holde sig varm. Marsvinet foretrækker, fladfisk, torsk og sildefisk, men kan også godt lide blæksprutter og krebsdyr.

I maj eller juni måned får marsvinet unger. En drægtig hun får en kalv efter 11 måneders graviditet. Kalven er en lille en på omkring 10 kilo. Den bliver hos moderen for at die i 8 -11 måneder.

Et marsvin bliver typisk omkring 15 år gammel.


Føde: Marsvinet spiser mere end 4 kilo fisk om dagen

Kuld: 1 unge


Vi arbejder for at beskytte marsvinet

Vi arbejder for at få udpeget beskyttede områder i Østersøen. Her vil marsvinet være i fred for støj og fiskeri.Det ville betyde, at marsvinene ikke vil drukne i fiskegarn i deres vigtige fødesøgningsområder og vil have overskud til at finde føde og formere sig.

I de beskyttede områder skal garnfiskeri derfor forbydes eller reguleres effektivt. Derudover skal støj skal reduceres maksimalt.

Derudover arbejder vi for, at der uden for de beskyttede områder, skal være alarmer på fiskegarn, så marsvinet ikke risikerer at drukne i fiskegarnene.

alt
Bo Håkansson
Seniorrådgiver naturpolitik og artsforvaltning
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 22 27 51 57