Du kender måske admiral, tidselsommerfugl eller nældens takvinge? Men hvad med ilia, rødlig perlemorsommerfugl eller sortåret hvidvinge?

I Danmark har vi i alt 75 hjemmehørende arter af sommerfugle, men 12 af dem er forsvundet og over halvdelen af dem, vi har tilbage, er sårbare eller direkte truede. Det er nogle af de mest skrøbelige sommerfugle, som miljøminister Lea Wermelin, ifølge en pressemeddelelse, nu vil gøre det forbudt at indfange.

Helt nøjagtigt drejer det sig om 33 truede sommerfuglearter, bl.a. sortplettet bredpande, rødlig perlemorsommerfugl ensianblåfugl, engblåfugl, spejlbredpande og ilia.

- Forslaget er en rigtig god begyndelse, men som miljøministeren selv siger, så skal der meget mere til, hvis vi vil gøre en mærkbar forskel for vores sommerfugle, siger Therese Nissen, natur- og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening og tilføjer:

- Der er et kæmpe behov for at give naturen langt mere plads, end den har i dag. Vi skal genoprette og sikre levesteder til glæde for alle vores arter - heriblandt sommerfuglene.

Forbuddet kommer blandt andet i kølvandet på en sag, hvor to danskere er blevet dømt i Norge for at indfange stærkt truede sommerfugle. I Danmark har der hidtil kun har været et forbud mod at indfange et lille antal arter, der var omfattet af habitatdirektivets strenge beskyttelsesordning.

Sommerfugle bør kun fanges med et kamera

Langt de fleste sommerfugle er følsomme bl.a. fordi, at de er afhængige af helt bestemte planter for at kunne lægge deres æg.

Og de sommerfugle, der i dag anses for at være almindelige, er det ikke nødvendigvis om få år, hvis netop den natur, som de er afhængige af, skrumper eller helt forsvinder fra de områder, hvor de bor.

Derfor opfordrer Danmarks Naturfredningsforening til, at de mere almindelige sommerfugle, som dem vi kan møde i vores haver, ikke indsamles.

- Den nye lov er god, men jeg har svært ved at se, hvordan ministeren vil sikre, at der ikke sker en indfangning af de truede sommerfuglearter? Derfor opfordrer vi til, at vi lader alle vores sommerfugle være i fred – truede såvel som almindelige – og kun fanger de smukke væsner med kameralinsen, siger Therese Nissen.

Se, hvordan du kan forbedre naturen i din have til fordel for sommerfuglene

Våde og kolde somre kan hæmme sommerfugle

Ud over manglen på rig og varieret natur, så spiller vejret en stor rolle for sommefuglene de enkelte år. Det er den våde og kolde sommer i 2017 et eksempel på. Her var der stor tilbagegang i bestanden af danske sommerfugle – også de helt almindelige.

- Én dårlig sommer gør selvfølgelig ikke, at en art går fra at være almindelig til at være truet, men det viser, at vi skal være ekstra påpasselige og beskytte alle vores sommerfugle så godt som muligt, siger Therese Nissen.

Fakta om forbuddet

  • 33 truede arter af dagsommerfugle fredes mod indfangning.
  • Beslutningen bygger på en ekspertvurdering fra Aarhus Universitet af, hvilke sommerfuglearter der kan få gavn af et forbud mod indfangning. Både Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Alternativet bakker op om forbuddet.
  • I alt har Aarhus Universitet vurderet 113 dagsommerfugle. For 33 af arterne har vurderingen været, at indfangning kan gå ud over artens udvikling i Danmark.
  • En række museer, offentlige myndigheder og institutioner er undtaget forbuddet.
  • For eksisterende sommerfuglesamlinger, der indeholder en eller flere af de 33 sommerfuglearter, skal ejeren af samlingen fremover kunne godtgøre, at sommerfuglene er indfanget, før forbuddet trådte i kraft.

Vi skal have mere vild natur

For at sætte en bremse på tilbagegangen blandt arter i den danske natur, har Danmarks Naturfredningsforening lavet et udspil til en Natur- og Biodiversitetspakke. Et af de helt centrale forslag er, at Danmark skal have 20 procent vild natur.

Mere vild natur med plads til mange forskellige arter af vilde planter vil komme både de mere almindelige og de truede sommerfugle til gavn.

Læs mere om biodiversitet

alt
Therese Nissen
Natur- & miljøpolitisk rådgiver

De 33 sommerfuglearter:

  1. Askepletvinge (Euphydryas maturna)
  2. Brun pletvinge (Melitaea athalia)
  3. Bølleblåfugl (Agriades optilete)
  4. Egesommerfugl (Satyrium ilicis)
  5. Enghvidvinge (Leptidea juvernica)
  6. Engperlemorsommerfugl (Brenthis ino)
  7. Engblåfugl (Cyaniris semiargus)
  8. Ensian blåfugl (Maculinea alcon)
  9. Fransk bredpande (Pyrgus armoricanus)
  10. Gråbåndet bredpande (Erynnis tages)
  11. Herorandøje (Coenonympha hero)
  12. Hvid admiral (Limenitis Camilla)
  13. Ilia (Apatura ilia)
  14. Klitperlemorsommerfugl (Argynnis niobe)
  15. Mnemosyne (Parnassius mnemosyne)
  16. Moseperlemorsommerfugl (Boloria aquilonaris)
  17. Mørk pletvinge (Melitaea diamine)
  18. Natlyssværmer (Proserpinus proserpina)
  19. Perlemorrandøje (Coenonympha arcania)
  20. Poppelsommerfugl (Limenitis populi)
  21. Rødlig perlemorsommerfugl (Boloria euphrosyne)
  22. Skovhvidvinge (Leptidea sinapis)
  23. Slåensommerfugl (Satyrium pruni)
  24. Sortbrun blåfugl (Aricia Artaxerxes)
  25. Sortplettet blåfugl (Maculinea arion)
  26. Sortplettet bred-pande (Carterocephalus silvicola)
  27. Sortåret hvidvinge (Aporia crataegi)
  28. Spejlbredpande (Heteropterus morpheus)
  29. Sort ildfugl (Lycaena tityrus)
  30. Stor ildfugl (Lycaena dispar)
  31. Svalehale (Papilio machaon)
  32. Terningsommerfugl (Hamearis lucina)
  33. Violetrandet ildfugl (Lycaena hippothoe)
  34. Hedepletvinge (Euphydryas aurinia) -Allerede fredet.

OBS: Listen skal til høring den 05.06.2020, hvilket betyder, at det i skrivende stund er en midlertidig liste.