1. Nationalpark Mols Bjerge

Fantastisk natur og bjergtagende landskaber rimer på Nationalpark Mols Bjerge. Her er der smukke udsigter, værdifulde overdrev, gode vandrestier og vilde heste.

Nationalparken er en naturseværdighed i Midtjylland, der er dannet i slutningen af sidste istid, hvor kæmpe gletschere skubbede enorme landmasser foran sig. Netop på grund af sin naturskønhed er store dele af Mols Bjerge blevet fredet.

Mols Bjerge består af flere forskellige ”bjerge”. Agri Bavnehøj er med sine 137 m det højeste punkt i området. Lige bagefter kommer Trehøje, der måler 127 m.

Nationalparken er hjem for flere forskellige sjældne planter og dyr. Et eksempel er den smukke og sjældne mariehønedderkop.

Du kan også møde vilde heste i området. De blev sat ud tilbage i 2016, og får bogstavelig talt lov at passe sig selv, mens de vandrer rundt og græsser, og dermed gør deres arbejde som naturplejere.

Hvis du kan lide at vandre, så er Mols Bjerge en oplagt destination. I det 180 km2 store naturområde er der mange forskellige vandreruter. En af dem er Mols Bjerge-stien. Det er en 60 km lang vandresti, der er inddelt i tre dagsetaper. Her kan du rigtig komme på vandretur. Flere steder langs stien er der mulighed for overnatning i shelter eller i telt. Til de knap så vandreglade er der flere korte vandreture. Et eksempel er Langemosestien, som blot er seks km lang.

Nationalparkens officielle adresse er Grenaavej 12 i Rønde. Kigger du på et kort, så vil du se, at National Park Mols Bjerge dækker et relativt stort område på næsen af Danmark.


2. Gudenåen

Skal du besøge en naturseværdighed i Midtjylland, så kan vi varmt anbefale Danmarks længste å: Gudenåen.

I den 160 km lange å er der naturoplevelser for enhver smag. En af de mest oplagte aktiviteter er sejllads. Det er tilladt at sejle i robåd, kano og kajak på mange af åens strækninger.

Danmarks længste vandløb er en populær feriedestination, fordi der er mange overnatningsmuligheder. Langs åen er der både camping og teltpladser.

Den naturseværdige Gudenå er hjem for mange forskellige planter og dyr. I og omkring åen vokser 80 forskelligartede planter. Flere fugle trives også tæt ved vandet eksempelvis vandstær, fiskehejre og isfugl. I vandet svømmer der, ifølge VisitAarhusregionen, fisk som gedder, aborrer, laks og havørreder. Har du fisketegn, så er det tilladt at fiske i åen.

Den lange å løber gennem syv kommuner i alt. Silkeborg Kommune og Randers Kommune er bare to af dem.


3. Samsø

Selvom Samsø er en ø, så er den stadig en del af region Midtjylland. Derfor er øen naturligvis også med i denne guide.

Samsø er en af Danmarks smukkeste øer, og en vigtig naturseværdighed i Midtjylland. Det er nemlig et af de eneste steder i Danmark, hvor du kan møde månetorbisten. Det er en møgbille, hvilket kort fortalt betyder, at den er afhængig af, i det her tilfælde, kokasser. Billerne laver små kugler af gødning, som de lægger deres æg i. Derfor er det vigtigt, at der er masser af kreaturer på græs, så månetorbisten og alle de andre møgbiller har masser af kolort at boltre sig i.

Udover den sjældne månetorbist, så har Samsø en unik natur med mange beskyttede og fredede områder. Du finder både smukke strande, skove, heder og overdrev på Samsø.

Den varierede natur på Samsø betyder, at der er stor artsrigdom på øen. Ifølge Naturstyrelsen lever både markfirben, grønbroget tudse og sommerfuglen okkergul pletvinge på Samsø. Derudover er der også mere almindelige dyr som hare, ræv og rådyr på øen.

Kigger du udover havet, når du besøger Samsø, så kan du være heldig at se marsvinet svømme rundt. Det holder nemlig af det rene vand rundt om øen. Desværre er det ikke alle steder, at marsvinet har det godt. Det kan du læse mere om her.

I Stavns Fjord kan du møde spættede sæler. Her ligger de og slikker sol eller går på jagt efter fisk, som der er masser af i det lave vand ved fjorden.

Du kan sejle med færge til Samsø både fra Sjælland og fra Midtjylland. Tager du til øen i sommerferien, så er der flere overnatningsmuligheder herunder campingpladser og en enkelt lejrplads i Nordby Bakker.


Foto: Josefine Andersen

4. Silkeborgskovene

Titlen som den største skov i Danmark blev erobret af Silkeborgskovene i 2004. Indtil da havde Rold Skov været den ubesejrede konge. Silkeborgskovene er tilsammen 128 km² og består af forskellige mindre skove. Den store naturseværdighed i Midtjylland er oplagt at besøge for at tage på vandretur. Der er mange forskellige vandreruter at vælge imellem.

Silkeborgskovene er også en oplagt feriedestination. Der er nemlig mulighed for at overnatte på lejrpladser flere forskellige steder i skovene. I Rustrup Skov er der sågar fri teltning. Det betyder, at du må slå dit telt op, hvor du vil, så længe du følger et par simple regler.

Alle Silkeborgskovene grænser op til forskellige søer, som i folkemunde går under navnet Silkeborg-søerne. Almind Sø, Avnsø og Slåensø (på billedet her) er tre af dem. Den førstnævnte er, ifølge Naturstyrelsen, en af de reneste søer i Danmark. Det er en velbesøgt badesø, og helt oplagt at besøge på en varm sommerdag.

Og skulle du få lyst til en sejltur, så kan du hoppe på Hjejlen, som er en hjuldamper fra 1861. Den sejler stadig rundt på søerne og giver mulighed for at opleve den smukke natur fra vandsiden.

I skovene lever næsten alle danske pattedyr. Af store dyr kan eksempelvis nævnes dådyr, rådyr, kronhjort, grævling og ræv. Ved de største af Silkeborg-søerne svømmer oddere rundt. Der bor også mange forskellige fugle i skovene f.eks. stor hornugle, sortspætte og musvåge.

Alt i alt er Silkeborgskovene spækket med smukke naturseværdigheder.


5. Skjern Å

Skjern Å er et glimrende eksempel på, at naturen virkelig kan rejse sig igen, hvis bare den får lov. I 1960’erne blev Skjern Å’s natur sat hårdt på prøve. Åen blev lagt i kanaler og et kæmpe område på 4000 hektar omkring åen blev drænet til agerjord. Det betød, at der flød store mængder næringsstoffer og okker direkte ned i åen. Det var meget skidt for naturen. Faktisk var det så skidt, at Ringkøbing Fjord kollapsede. Skjern Å løber nemlig direkte ud i den store fjord.

Heldigvis blev det 1999 besluttet at genoprette Skjern Å. Det var et kæmpe naturprojekt, der tog knap fem år at færdiggøre. Faktisk er det Danmarks største naturgenopretningsprojekt.

Det store arbejde har forvandlet Skjern Å til en smuk naturseværdighed, som tiltrækker mange besøgende. Her kan du møde havørnen, som er den største rovfugl i Danmark. Hvis du er glad for fugle, så kan du også besøge Naturcenter Skjern Enge. Her er en masse info om åens mange forskellige fugle.

Fiskeri er tilladt i Skjern Å, hvis du har fisketegn. Mange lystfiskere kommer lang vejs fra for at fiske efter den rekordstore Skjern Å-laks. Du kan også sejle på åen med kano eller kajak.

Skjern Å kan desuden snildt bruges som feriedestination. Der er nemlig flere forskellige overnatningsmuligheder langs åen f.eks. Skjern Å Camping.


6. Tipperne og Værnengene

Ikke langt fra Skjern Å ligger Tipperne og Værnengene. Begge steder må siges at være smukke naturseværdigheder i Midtjylland.

Tipperne er et ganske særligt fuglereservat. Faktisk er det ifølge Dansk Ornitologisk Forening en af Europas vigtigste fuglereservater. Tager du en kikkert med, så kan du være heldig at se fugle som stor kobbersneppe, dværgfalk og blå kærhøg.

I 1898 blev fuglelivet på Tipperne fredet. Værnengene blev fredet i 2004. Begge områder er Natura 2000-områder, og de er også beskyttet gennem naturbeskyttelsesloven. Det betyder, at driften af engområderne ikke må intensiveres i området. Det har landmændene ikke været særlig tilfredse med. Sagen har derfor været forbi Natur- og Miljøklagenævnet, Landsretten og til sidst Højesteret. Alle dommene har været i naturens favør. Derfor må der hverken pløjes eller dyrkes i engene i dag.

På Tipperne er antallet af fugle årligt blevet talt siden 1928. Det er ganske særligt med så gammel og vedvarende en fugleoptælling. Det er faktisk det eneste sted i Europa, hvor optællingen har varet i så mange år, og hvor den stadig bliver udført den dag i dag.


Foto: Marco Möller

7. Vrads Sande

Vrads Sande er en naturseværdighed, der ligger i Midtjylland. Området kan med lidt god vilje sammenlignes med den afrikanske savanne. Og billedet her kunne være fra den første scene i Løvernes Konge.

Ligesom Afrika er Vrads Sande, om end i langt mindre målestok, en oplagt feriedestination. Især hvis du har en forkærlighed for gamle tog. Om sommeren kan du nemlig komme fra Bryrup til Vrads Station med veterantog. Hvis du hellere vil gå, så er området også oplagt til en vandretur eller to. Du kan også hoppe på cyklen og opleve ægte Morten Korch stemning med en madpakke i cykelkurven og et ternet tæppe at sidde på. Eller du kan komme helt ned i gear ved at besøge Vrads Ashram, som er et meditationscenter.

Små 9 km fra Vrads Sande ligger Palsgård Skov og midt inde i skoven ligger Hampen Sø. Det er en smuk naturseværdig med to strande, som er et besøg værd - særligt om sommeren.

Vrads Sande er sammen med Salten Ådal og Snabegårdområdet et stort, fredet naturområde på 500 hektar.