Siden mandag har børn fra skoler og daginstitutioner i hele landet været på jagt efter pizzabakker, kaffekrus, og hvad der ellers ligger af henkastet skrald. I weekenden giver de så stafetten videre.

Lørdag og søndag er det nemlig de voksnes tur til at rydde op i naturen og i de danske byer i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Her bliver der afholdt mere end 2.200 lokale indsamlinger – det højeste antal nogensinde.

Læs også: Danskerne producerer langt mere affald end andre europæere

Det er blandt andet foreninger, virksomheder og privatpersoner, der har oprettet de mange arrangementer. Særligt blandt sidstnævnte er antallet skudt i vejret. I år har flere end 1.400 private borgere valgt at arrangere en affaldsindsamling – over tre gange så mange som i de foregående år.

– Vi oplever en enorm interesse for Affaldsindsamlingen i år – ikke mindst fra helt almindelige borgere, der ønsker at give naturen og lokalområdet en kærlig hånd, og som derfor inviterer familien, vennerne eller naboerne med ud at samle skrald, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Til vands, til lands og på cykel


Igen i år møder Affaldsindsamlingen også stor opbakning fra en lang række virksomheder og foreninger, der vil være med til at luge ud i alt det affald, der ligger og flyder.

Traditionen tro spænder feltet bredt. På årets indsamling deltager alt lige fra spejderklubber og borgerforeninger til autocampister og landmænd.

Og der bliver ikke kun samlet til lands. Flere steder langs de danske kyster hopper sportsdykkere i havet for at fjerne skrald fra havbunden, mens der på flere søer bliver fisket efter affald fra kano og kajak. Andre foretrækker at klare indsamlingen fra den tohjulede, og kombinerer derfor skraldejagten med en cykeltur.

Godt halvdelen af de mange indsamlinger er offentlige og kan findes her.

Fokus på takeaway
Når de mange indsamlere har været i marken, bliver de bedt om at registrere deres ”fangst”. Hvert år laver Danmarks Naturfredningsforening en opgørelse over, hvor mange kilo affald og hvor mange dåser der er blevet samlet på Affaldsindsamlingen.

Som noget nyt bliver de frivillige indsamlere også bedt om at tælle burgerpapir, kaffekopper, og hvad de ellers finder af emballage fra takeaway.

På årets Affaldsindsamling sætter Danmarks Naturfredningsforening nemlig fokus på alt det takeaway-affald, der bliver smidt på gaden og i naturen – en affaldstype, som foreningen forventer at finde særligt meget af efter et år med corona, hvor takeaway-salget er vokset, og hvor danskerne samtidig har brugt naturen mere.

Danmarks Naturfredningsforening forventer at have resultatet klar i slutningen af april.

Affaldsindsamlingen 2021

  • Dåser, cigaretskod, mundbind, plastikflasker, slikpapir, takeaway-emballage. Det flyder med affald i vores byer, parker, skove og strande.
  • Derfor har Danmarks Naturfredningsforening de seneste 15 år arrangeret en årlig affaldsindsamling, og i denne uge vil op mod 185.000 børn og voksne gå i naturen for at fjerne affald.
  • Danmarks Naturfredningsforening arbejder for cirkulær økonomi og et affaldsfrit samfund, hvor produkterne kan genbruges igen og igen. Læs mere om hvordan.