Der er næsten ikke grænser for, hvor meget emballage man får med sig hjem efter en tur i supermarkedet. Men det skal der komme, mener en række grønne organisationer, der er gået sammen om en række anbefalinger til regeringen.

Blandt andet skal det blive dyrere at lave emballage, der ikke er designet til genanvendelse.

- Vi vil skabe et bedre system, hvor vi som forbrugere ikke får helt så meget emballage med hjem, og hvor den emballage vi får med hjem er designet så den kan genbruges, genanvendes, så der er pant på produktet, siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Læs også, hvordan DN arbejder med at minimere plastaffald i naturen

Det kan være umuligt at træffe det miljørigtige valg

Det er DN, Plastic Change, WWF og Det Økologiske Råd, der er gået sammen om en række anbefalinger til en ny politik på plastområdet.

En af anbefalingerne er at sætte højere afgifter på produkter, der ikke kan genanvendes. En afgift, der bliver afregnet efter plastens vægt. På den måde bliver det dyrere for producenter at indkøbe unødvendigt store mængder af emballage, som alligevel ikke kan genanvendes.

Læs mere om DN's arbejde for cirkulær økonomi

- Det er ikke os som borgere, der skal stå og tage stilling til hvilken emballage der er bedst. Med andre ord: Det skal blive en dårlig forretning for producenterne at producere emballage, som ikke kan tages retur og genanvendes, siger Sine Beuse Faurby.

Håbet er på den måde at gøre det mere attraktivt at producere emballage med pantordninger, som let kan genanvendes.

Se en liste over de 10 mest almindelige plastprodukter, man finder på stranden.

God emballering har et formål

Nogle madvarer holder sig længere ved at blive pakket ind i plast, og derfor har plast en masse gode egenskaber for eksempel ved at mindske madspild. Men maden behøver ikke at forrådne på dag to, bare fordi det mangler plast, siger Sine Beuse Fauerby.

- Vi ser ikke et samfund 100% uden emballage lige foreløbig. Emballage gør det lettere at transportere varer og kan bidrage til, at varen holder længere, men vi ser også spændende nye koncepter hvor emballageforbruget er reduceret markant, uden at der er gået på kompromis med hygiejne eller behovet for at reducere madspild.

-Det er den vej vi skal gå, hvis vi skal reducere trækket på jordens ressourcer og reducere klimabelastningen.

Udover højere afgifter på engangsemballage og miljø- og sundhedsskadelig emballage indeholder de nye anbefalinger en række andre punkter. For eksempel at skabe bedre retursystemer.

Det indeholder de nye anbefalinger til regeringen:

  • Lave højere afgifter på visse plastprodukter og emballage. Disse plastprodukter bør være designet bedre og smartere til genbrug og genanvendelse og ikke indeholde problematiske kemiske stoffer.
  • Udvikle en national plan for hvordan vi i Danmark vil forebygge plastikaffald.
  • Søge mere viden om plastikforureningens miljø og sundhedsmæssige konsekvenser
  • Arbejde aktivt på en global og juridisk bindende aftale på plastik.
  • Læs hele brevet.