Der er langt mellem flaksende, farverige sommerfugle, der bevæger sig fra blomst til blomst, fordi flere af de sommerfuglearter, der lever i Danmark, er i alarmerende tilbagegang.

Faktisk er 35 procent af danske sommerfugle allerede forsvundet eller så truede, at de risikerer at uddø på kort eller lang sigt.

I haven kan du være med til at hjælpe de pressede sommerfugle ved at plante blomster, som de er vilde med.

Sommerfuglebusken er invasiv

Sommerfuglebusken findes i mange danske haver, da den er kendt for at tiltrække en masse sommerfugle med sin søde duft, når den blomstrer i høj- og sensommeren. Den er nemlig en god fødekilde for voksne sommerfugle, fordi blomsterne er fulde af nektar.

Alligevel anbefaler Danmarks Naturfredningsforening, at man ikke planter sommerfuglebuske i sin have. Sommerfuglebusken er nemlig invasiv og kan let sprede sig i din have eller i værste fald ud i naturen, hvor den udkonkurrerer andre hjemmehørende arter, der er bedre for vores natur.

Derudover er sommerfuglebusken heller ikke god for sommerfuglenes larver, ligesom mange andre planter er.

Læs også: Det skal du plante i din have - planter sommerfuglene elsker

Undgå at din sommerfuglebusk spreder sig til den vilde natur

Sommerfuglebusken er en såkaldt invasiv art i den danske natur. Den kan sprede sig fra din have til naturen og udkonkurrerer andre arter.

Du kan læse mere om dette her hos Miljøstyrelsen

Har du allerede en sommerfuglebusk i haven?

Hvis du ikke ønsker at erstatte din sommerfuglebusk med hjemmehørende arter, så er det vigtigt, at du holder øje med, at den ikke spreder sig fra din have og ud i naturen.

Du kan hjælpe med at undgå spredning, hvis du klipper blomsterhovederne af, når de er afblomstret. De afklippede blomsterhoveder kan derefter smides i almindelig affald, så de ikke spreder frø.

Hvis du vil beholde din sommerfuglebusk i haven, så kræver den ikke meget pasning. Det er en hårdfør plante, der klarer sig fint i almindelig havejord.

Læs også: Sådan kan du hjælpe sommerfuglene og få flere sommerfugle i haven

Drop gift og gødning i haven

Hvis du vil gøre din have sommerfuglevenlig, så er en af de vigtigste ting, at du lader være med at bruge sprøjtegift og gødning. For sprøjtegift er en af grundene til, at bestanden af sommerfugle er faldende.

Insektgifte er direkte giftige for sommerfugle, og plantegifte kan fjerne både de voksne sommerfugles fødeplanter og larvernes værtsplanter.

Mange sommerfugle foretrækker planter på næringsfattig jord. Derfor er det en dårlig idé at gøde i en sommerfuglehave. Hvis man gøder, bliver vegetationen så tæt og fugtig, at mange sommerfuglearter ikke vil slå sig ned for at yngle.

Læs også: Hjælp naturen - gode træer og buske du skal plante i haven

Sommerfuglebuske overlever vinteren

De fleste sommerfuglebuske kan klare den danske vinter uden at blive dækket til, og de planter der visner ned af meget hård frost, skyder som regel op igen fra roden når foråret kommer igen.

Er klimaet mildt, som det kan være nogle vintre, kan mange sommerfuglebuske stå med små grønne blade igennem hele vinteren.

Mange forskellige sorter af sommerfuglebuske

Der findes omkring 150 forskellige sorter af sommerfuglebuske, og farven på blomsterne kan variere fra helt hvid til lyseblå, gul, lyserød, pink, violet til næsten sort.

Sommerfuglebuske findes i sorter, der bliver fra halvanden meter og op til flere meter høje, afhængig af vækst og beskæring. Der findes også dværgsorter, som kun bliver mellem 60 og 150 cm høje.