Der er langt mellem flaksende, farverige sommerfugle, der bevæger sig fra blomst til blomst, fordi flere af de sommerfuglearter, der lever i Danmark, er i alarmerende tilbagegang.

- Over halvdelen af de godt 65 sommerfuglearter vi har i Danmark er truede og nogle af dem er faktisk ved at uddø. Men ved at plante de rigtige blomster, kan du hjælpe de pressede sommerfugle. Sommerfuglebusken dur ikke til larver, men er en fortrinlig fødekilde for voksne sommerfugle, fordi blomsterne er fulde af nektar, siger Michael Stoltze, der er biolog og har beskæftiget sig med sommerfugle i 40 år.

I haven kan du være med til at hjælpe de pressede sommerfugle ved at plante blomster, som de er vilde med. En af de ting du kan plante er sommerfuglebusken, og som det ligger i navnet, så tiltrækker den en masse sommerfugle med sin søde duft, når den blomstrer i høj- og sensommeren.

Læs også: Sådan kan du hjælpe sommerfuglene og få flere sommerfugle i haven.

Undgå at din sommerfuglebusk spreder sig til den vilde natur

Sommerfuglebusken er en såkaldt invasiv art i den danske natur. Den kan sprede sig fra din have til naturen og udkonkurrerer andre arter.

Du kan læse mere om dette her hos Miljøstyrelsen

Sommerfuglebusken spreder sig til naturen

Selvom sommerfuglebusken er en attraktiv plante for sommerfugle, så er den invasiv og kan let sprede sig i din have eller i værste fald ud i naturen.

Sommerfuglebuske til sommerfugle

Der findes omkring 150 forskellige sorter af sommerfuglebuske, og farven på blomsterne kan variere fra helt hvid til lyseblå, gul, lyserød, pink, violet til næsten sort.

Før du køber en sommerfuglebusk, bør du overveje, om du vil have en lav eller høj busk. Ønsker du en lavere sommerfuglebusk, bør du vælge en dværgsort. De bliver mellem 60 og 150 cm. høje. Andre sorter bliver fra 150 cm. og op til flere meter høje, men det afhænger af vækst og beskæring.

Lochinch

Busken får duftende lavendellignende blomster, der vokser i klynger. Den kan blive 3-4 meter høj og blomstrer fra juli-september.

Buddleja davidii ”Nanho blue”

Det er en nyere sort, der har lyse blåviolette blomster. Den er kompakt, men kan blive op til 2 meter høj og kan også plantes i små haver. Busken blomstrer fra omkring august til oktober

Buddleja davidii “Flower Power”

Navnet Flower Power kommer fra blomsterne, der tenderer fra blålig violet til orange. Den kan blive op til 2 meter høj og blomstrer fra august til september.

Dværg sommerfuglebuske

Hvis du ønsker en mindre sommerfuglebusk, så skal du gå efter sorter som ”Buddleja Nanho White” og ”Buddleja free petite tutti fruitti”, som er dværgsorter, der bliver mellem 60 og 150 centimeter høje.

Placering og udplantning af sommerfuglebusk

For at give sommerfuglene de bedste vilkår, så er det en god idé at plante sommerfuglebuske med lidt luft omkring sig. Det gør, at sommerfuglene bedre kan finde den med syn og lugtesansen. Når den står lidt for sig selv, så vil sommerfuglene hurtigere strømme til fra lokalområdet.

Sommerfuglebusken er en hårdfør plante og kan dyrkes i almindelig, veldrænet havejord. I princippet kan busken plantes ud hele året, med undtagelse af de koldeste perioder om vinteren, hvor jorden er svær at arbejde med.

Det bedste tidspunkt at plante ud er som regel om efteråret, fordi jorden er lun og fugtig, men sommerfuglebuske kan også fint plantes ud om foråret og sommeren, hvis du bare sørger for, at den får rigeligt vand efter udplantning.

Drop gift og gødning til sommerfuglebusken

Du kan plante nok så mange sommerfuglebuske, men en af de vigtigste ting for at gøre haven sommerfuglevenlig er at lade vær med at brug sprøjtegift og gødning. For sprøjtegift er en af grundene til, at bestanden af sommerfugle er faldende.

Insektgifte er direkte giftige for sommerfugle, og plantegifte kan fjerne både de voksne sommerfugles fødeplanter og larvernes værtsplanter.

Mange sommerfugle foretrækker planter på næringsfattig jord. Derfor er det en dårlig idé at gøde i en sommerfuglehave, og sommerfuglebuske trives heldigvis godt helt uden gødning. Hvis man gøder, bliver vegetationen så tæt og fugtig, at mange sommerfuglearter ikke vil slå sig ned for at yngle.

Læs også: Det skal du plante i din have: Planter sommerfuglene elsker

Beskæring af sommerfuglebusk

Ved at beskære sommerfuglebusken hvert år i det tidlige forår, sikrer du, at der kommer flere nye grene og masser af blomster. Busken skal gerne beskæres kraftigt - tilbage til 30 cm. (15 cm for de dværgsorter) over jordoverfladen. På den måde har busken plads til at danne nye, friske skud.

Sommerfuglebuske overlever vinteren

De fleste sommerfuglebuske kan klare den danske vinter uden at blive dækket til, og de planter der visner ned af meget hård frost, skyder som regel op igen fra roden når foråret kommer igen.

Men hvis sommerfuglebuskene står i krukker skal de flyttes til et sted uden frost, fordi deres rødder er meget mere udsatte. Er klimaet mildt, som det kan være nogle vintre, kan mange sommerfuglebuske stå med små grønne blade igennem hele vinteren.