De seneste år er der sket en række drab på havørne og ulve, der er totalfredede arter. Derfor lover miljøminister Magnus Heunicke nu, at han vil øge indsatsen for at stoppe kriminalitet mod vilde dyr.

- Faunakriminalitet er uacceptabelt, og der er behov for, at vi sætter ind med en styrket indsats, skriver Magnus Heunicke i et bred ifølge Altinget.

Løftet kommer samtidig med, at Miljøministeriet har udgivet en ny rapport om faunakriminalitet. Rapporten gennemgår de nuværende love og kommer med en række forslag til, hvordan man kan styrke indsatsen.

Læs også: Flere danske ulve forsvinder sporløst og mistænkes dræbt

Nu skal der handling bag løftet

Danmark Naturfredningsforening har længe arbejdet for en øget indsats mod faunakriminalitet.

Og derfor er organisationens præsident Maria Reumert Gjerding glad for den nye rapport og løftet fra miljøministeren, og hun håber, at vi snart ser politisk handling på området.

 - Det skal stå soleklart, at fredede dyr er fredede dyr. Og at overlagt drab på en fredet art er fuldstændig uacceptabelt, siger Maria Reumert Gjerding.

Læs også: DN vil have stoppet drab af fredede arter

Ønsker særlig politienhed som i Norge

Danmarks Naturfredningsforening har blandt andet foreslået, at vi i Danmark lader os inspirere af vores nabolande.

I Norge har man siden 1989 haft et samarbejde mellem politi og naturstyrelse, som kaldes Økokrim. Politienheden har 200 ansatte og fokuserer blandt andet på lovovertrædelser i forhold til faunakriminalitet.

- Det er lige præcis det, vi også ønsker os i Danmark. Politiet og Naturstyrelsen bør i højere grad arbejde sammen og opbygge en ekspertise. Det er på ingen måde en kritik, men et ønske om at politiet får politiske instrukser og ressourcer til at lave noget, der minder om Økokrim, siger Bo Håkansson, der er naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

 Læs også: Er ulve farlige for mennesker, og hvor findes de i Danmark?

Den er gal med strafferammen i Danmark

Strafferammen for faunakriminalitet er et andet område, hvor Danmark kunne lære af vores nabolande.

Straffen for faunakriminalitet i Danmark er i dag på højest to år. Til sammenligning er strafferammen på op til 4-6 år i Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Holland.

Hvis politikerne sætter strafferammen op i Danmark, så vil det både have en præventiv effekt, og det vil gøre det lettere for politiet at sætte ressourcer af til faunakriminalitet.

- Politiet siger selv, at deres mulighed for at prioritere efterforskningen af sådan nogle sager hænger sammen med, hvor høj strafferammen er. Når vi har en strafferamme på maksimalt to år og det hidtil groveste eksempel, vi har haft, blev straffet med 40 dages betinget fængsel, så er der i mine øjne noget fuldstændig riv-rav-ruskende galt herhjemme, siger Bo Håkansson.

Læs også: GPS-mærkning af ulv kan være med til at forebygge kriminalitet

alt
Bo Håkansson
Seniorrådgiver naturpolitik og artsforvaltning
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 22 27 51 57
alt
Thomas Helsborg
Digital indholdsansvarlig

Støt os i kampen mod drab på fredede dyr!