Den orangefarvede tidselsommerfugl blev for alvor danmarkskendt, da den i maj og juni måned gjorde sit imponerende indtog. Her ankom op mod en halv milliard sommerfugle fra Mellemøsten og Afrika. De slidte og affarvede sommerfugle har lagt æg, og lige nu er den næste generation ved at klække fra deres pupper.

De første tidselsommerfugle er allerede klækket og flyver ivrigt rundt. Sommerfugleekspert og biolog Michael Stoltze vurderer, at bestanden vil vokse markant de næste to uger:

- I løbet af de næste 14 dage vil de fleste tidselsommerfugle blive klækket fra deres pupper. Så vi forventer et stort boom, der ikke er set i nyere tid, siger han.

Læs også: Sådan kan du hjælpe sommerfuglene og få flere sommerfugle i haven.

Træksommerfugl fra Afrika

Hvert forår når hede og tørke rammer tidselsommerfuglens hjemstavn, flygter den først mod Middelhavslandene og senere mod Nordeuropa. De når som regel op til Danmark i maj-juni, når vinden er varmere. Mængden af sommerfugle svinger fra år til år, og nogle år er der næsten ingen, der kommer hertil.

Men hvis der kommer rigeligt med regn omkring Sahara, og der er en varm vind sydfra i maj, kan de komme til Danmark i enorme mængder, som det er set i år.

Fakta om tidselsommerfuglen:

  • Tidselsommerfuglen er den mest almindelige sommerfugl i verden.
  • Det er en fem-syv centimeter stor dagsommerfugl, der har sin oprindelse i de varme lande syd for Europa.
  • Hver hun lægger omkring 500 æg.
  • Undersøgelser har vist, at en tidselsommerfugl er i stand til at nå fra det nordlige Spanien og Portugal til England på et par døgn.

Michael Stoltze kan dog ikke huske at have set så mange tidselsommerfugle før til trods for sin 40-årige erfaring og observationer med dagsommerfugle.

- Jeg vil sige, at i år er det største antal i mands minde, lyder det fra ham.

Og når man kigger på observationer af tidselsommerfuglen fra Naturbasen, så er år 2019 uden tvivl en højdespringer.

Modsat mange andre sommerfugle er tidselsommerfuglen langt mere robust, fordi den ikke er så kræsen i forhold til planter. Den er næsten altædende og lægger æg på flere planter. Derfor konkurrerer den ikke mod de hjemmehørende sommerfuglearter for overlevelse.

Den eneste ulempe, der kan være ved den store invasion er, at tidselsommerfuglen muligvis kan forstyrre de andre sommerfugle en anelse, da den er meget territoriehævdende og derved kan nedsætte andre arters ynglesucces, forklarer Michael Stoltze.

Læs også: Sommerfuglene gør comeback efter sidste års tørke.

Flyver tilbage efter sommeren

Tidselsommerfuglen tåler ikke frost, så engang til sensommer sætter den kurs mod syd til de områder i Afrika og Mellemøsten, som dens forgængere forlod tidligere på året.

Foto: Michael Stoltze

Til venstre ses en af de tidselsommerfugle, der kom til Danmark i maj-juni og til højre er det en af de nyudklækkede.

Som træksommerfugl tilbagelægger den flere tusinde kilometer på sin færd. Og faktisk har undersøgelser afsløret, at en tidselsommerfugl er i stand til at nå fra det nordlige Spanien og Portugal til England på kun et par døgn.