For hvert år der går, bliver vi i Danmark bedre og bedre til at sortere vores affald. Alligevel går rigtig meget plast til forbrænding, da det ofte ryger i skraldespanden under køkkenvasken i stedet for at blive sorteret.

En undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af Bolius viser, at to ud af tre danskere undlader at affaldssortere plast. Til sammenligning er det kun en ud af tre, der ikke sorterer glas og flasker.

Her er ti tips til, hvordan du i hverdagen kan minimere og håndtere dit forbrug af plast, så det påvirke natur, miljø og klima mindst muligt.

Tips og tricks til en mere plastfri hverdag

1. Genbrug dine indkøbsposer når du handler ind.

Hvad enten du bruger poser af stof eller plastik, så sørg for at bruge dem igen, hver gang du handler. Du kan evt. stille dig selv en udfordring og se, om du kan undgå at købe nye indkøbsposer i et år.

2. Undgå engangsplast
I nogle sammenhænge er det den letteste løsning at bruge engangsplast. Men undgå som hovedregel engangsservise, sugerør og flaskevand.

3.Giv emballagen tilbage
Hvis du en engang imellem slukker tørsten med en flaskevand på farten, så brug Dansk Retursystem, så dit affald kan blive til nye flasker. Du kan også aflevere dine brugte skønhedsprodukter i Matas, hvis varen er købt i en af deres butikker.

4. Undgå personlig pleje med mikroplast
Gå efter plejeprodukter, som enten har Svanemærket eller EU-Blomsten.

5. Køb mindre tøj med polyester
Undgå at købe for meget tøj, der er lavet af polyester, og sørg for, at det du køber er af ordentlig kvalitet. Så holder det også længere.

6. Smid hundelorteposen i skraldespanden
Det er vigtigt, at bionedbrydeligt plast også puttes i skraldespanden. Selvom det er bionedbrydeligt, kræver det nemlig et særligt komposteringsanlæg at nedbryde plasten.

Hvorfor er plast et problem?

  • Når plast brændes af udledes der CO2, fordi plast er lavet af olie.
  • Plast tager lang tid om at blive nedbrudt. Så når vi smider det i naturen, så bliver det liggende derude.
  • Derfor skal vi reducere vores plastforbrug og sørge for, at så meget plast som muligt bliver genanvendt.

Læs mere om plast