Frisk luft, åben himmel og sjove oplevelser i det fri. I uge 36 (5.-11. september) er det Naturens Uge – Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for oplevelser i naturen – og overalt i landet bliver det markeret med offentlige naturoplevelser og friluftsaktiviteter for både børn og voksne.

Og du behøver hverken at tage dybt ind i skoven eller helt ud til kysten for at være med. Med temaet ’Naturen tæt på dig’ er der i år lagt op til et væld af sjove oplevelser i den helt nære natur.

Det kan for eksempel være kriblekrable-jagt på den lokale legeplads, sanketur i nabolaget eller undervisning i, hvordan man hjælper biodiversiteten i egen have.

Læs også: Danske børn vil skabe levesteder for dyr og planter

Årets tema skal åbne danskernes – og ikke mindst børnenes – øjne for den natur, de er omgivet af, men som de måske ikke lægger mærke til i den travle hverdag.

– Vi ved fra flere undersøgelser, at mange forældre ikke føler, at de har tid nok i hverdagen til at komme ud i naturen med deres børn. Derfor håber vi, at vi med årets tema kan inspirere familier, foreninger, dagtilbud, skoler, m.fl til at komme ud i den nære natur og opdage, at selv skolegården, haven eller den lokale park kan danne ramme om gode natur- og friluftsoplevelser, siger Annesofie Bjerre, formand for Friluftsrådet.

På sigt skal det være med til at styrke børnenes forhold til naturen, forklarer Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening:

– Det gør virkelig indtryk på børnene, når de først de bliver opmærksomme på de mange fantastiske arter, der lever lige uden for hoveddøren og på vejen til skole. På den måde kan den nære natur og det daglige møde med de mange dyre- og plantearter være med til at vække børnenes interesse for naturen generelt. Det er ingen hemmelighed, at den danske natur er under pres, så det er enormt vigtigt, at fremtidens voksne får et ordentligt forhold til den, så de lærer at holde af den og passe på den, siger DN-præsidenten.

Læs også: Mor til to: Vi voksne må ikke ødelægge børnenes eventyr i naturen

Alle kan være med

Fra mandag d. 5. til søndag 11. september bliver der afholdt offentlige natur- og friluftsarrangementer i hele landet. Det er bl.a. foreninger, klubber, virksomheder og privatpersoner, der står bag.

www.naturensuge.dk kan du se en oversigt over de mange arrangementer.

Her kan du også selv oprette et arrangement. Du behøver hverken at være ekspert eller naturvejleder for at blive arrangør. Alle kan oprette arrangementer til Naturens Uge – så længe man blot har lyst til at formidle en naturoplevelse og være vært på selve dagen.

Alle natur- og friluftsarrangementer er desuden velkomne, og du vælger helt selv, om du vil invitere på sanketur i skoven, tage ud at spotte flagermus, eller om du vil planlægge noget helt tredje.

Sidste frist for oprettelse af arrangementer er søndag d. 28. august.

Naturens Uge

  • Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedage for oplevelser i naturen.
  • Formålet er at åbne naturen for børn og voksne og inspirere dem til at bruge naturen endnu mere året rundt.
  • I år afholdes Naturens Uge d. 5.-11. september 2022 med offentlige naturarrangementer i hele landet.
  • I løbet af hverdagene deltager skoler og dagtilbud i hele landet.
  • Tidligere gik begivenheden under navnet Naturens Dag. I 2021 blev Naturens Dag udvidet til Naturens Uge.
  • Danmarks Naturfredningsforening oprettede Naturens Dag tilbage i 2004. Siden 2010 har Naturens Dag/Uge været et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet.
  • Sidste år deltog 248.000 børn og voksne.
  • Naturens Uge er støttet af Nordea-fonden og 15. Juni Fonden.
  • www.naturensuge.dk kan man læse mere og se en oversigt over alle arrangementer.