Vi står midt i en global biodiversitetskrise, og alene i Danmark er 1.844 arter i risiko for at uddø. Hovedproblemet er, at vores vilde dyr og planter mangler store sammenhængende naturområder, hvor de kan leve.

Derfor vil et flertal i Folketinget etablere 15 naturnationalparker, hvor naturen vil få førsteprioritet, mens landbrug, skovfældning og andre naturskadelige aktiviteter vil blive forbudt.

Og den beslutning møder kæmpe opbakning. Hele 73 procent af befolkningen mener, at det er en god idé at etablere naturnationalparker, mens kun 11 procent er uenige. Det viser en måling, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening.

Den store opbakning glæder præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding:

- Hovedargumentet for de nye naturnationalparker er, at den danske natur er i krise. Vi mister arter i et tempo, menneskeheden aldrig tidligere har oplevet. Den bekymring deler danskerne, ligesom de bakker varmt op om planerne om at gøre noget for biodiversiteten i Danmark. Det er meget glædeligt for opbakningen til den nye naturpolitik, hvor man nu for første gang accepterer, at naturen skal udvikle sig på sine egne præmisser og ikke bare underlægges menneskets behov, siger hun.

Læs også: Hvad er en naturnationalpark?

Fantastiske naturoplevelser venter

Naturnationalparkerne bliver store sammenhængende naturområder med store fritgående græssende dyr som for eksempel heste og kvæg. De skal være med til at skabe grundlaget for en sundere og mere varieret natur, hvor der vil være flere levesteder for vores pressede dyr og planter.

Der vil være offentlig adgang til områderne, og udsigten til at kunne opleve vildere natur begejstrer danskerne. Ifølge Epinion synes 77 procent af befolkningen, at det vil være spændende at besøge de nye naturområder med store fritgående dyr.

I udgangspunktet vil der stadig være mulighed for at ride på heste, cykle eller gå tur med hunden i snor i naturnationalparkerne. Men aktiviteter skal ske under hensyntagen til dyrene og i respekt for naturen, og det møder også stor forståelse i befolkningen.

Ifølge Epinion er blot 11 procent imod de nye naturnationalparker, fordi de frygter, at det vil skade muligheden for at dyrke friluftsliv i områderne. Også det glæder præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi har været meget optaget af, at etableringen af de nye naturnationalparker skulle gå hånd i hånd med muligheden for friluftsliv. Adgang til områderne har været enormt vigtig for os, fordi vi helt grundlæggende tror på, at vejen til en bedre naturbeskyttelse går gennem en begejstring for og en kærlighed til naturen. Og her bliver de nye naturnationalparker unikke muligheder for store naturoplevelser og et fantastisk friluftsliv i en vildere natur, siger Maria Reumert Gjerding.

Læs også: Naboer er begejstret for naturområder med græssende dyr

Fakta om målingen

  • Målingen er foretaget af Epinion med 1.068 repræsentativt udvalgte respondenter.
  • 73% synes, at det er en god idé at etablere naturnationalparker. 11% er uenige.
  • 77% synes, at det vil være spændende at besøge naturnationalparker med vild natur og store græssende dyr. 9% er uenige.
  • 11% er imod de nye naturnationalparker, fordi de frygter, at det vil skade friluftslivet som ridning, orienteringsløb og cykling. 67% er uenige.
  • 18% vil være bange for at færdes i en naturnationalpark, hvis de kan risikere at møde et stort dyr som en hest, ko eller elg. 65% er uenige.
  • Se hele målingen her.

Danskerne frygter ikke de store græssende dyr

De seneste måneder har der været en del debat om naturnationalparkerne. Udover bekymring for friluftslivet har nogle borgergrupper været bekymret for dyrevelfærden i de kommende naturnationalparker. Derfor har myndighederne slået fast med syvtommersøm, at dyrevelfærdsloven også vil gælde i naturnationalparker, og det derfor vil være dybt ulovligt, hvis de græssende dyr bliver sultet eller misrøgtet.

En tredje bekymring har været, om det vil være usikkert for blandt andre børn at færdes i områderne med store fritgående dyr som heste, elge og kvæg. Ifølge Epinion vil et mindretal på 18 procent være bange for at færdes i områder med store dyr, mens 65 procent vil være trygge ved det.

- Vi skal selvfølgelig tage det alvorligt, at et mindretal er utrygge over for at færdes i naturnationalparkerne. Her er det et fælles ansvar mellem friluftslivet, myndigheder og grønne organisationer at skabe trygge rammer og sikre en god dialog, så flest mulige danskere kan få glæde ved de nye naturnationalparker og trygt opleve en natur, som måske er lidt mere vild, end hvad vi er vant til i Danmark – men som kan give fantastiske naturoplevelser, siger Maria Reumert Gjerding.

Læs også: Børnehave elsker at dele skov med store græssende dyr

De kommende naturnationalparker er ikke det eneste tiltag, som et flertal i Folketinget har iværksat for at give en hjælpende hånd til vores pressede natur.

Det er også besluttet, at 75.000 hektar skal udlægges som urørt skov. Og også den beslutning får stor opbakning i den nye måling fra Epinion.

69 procent af befolkningen mener, at det er en god idé med så meget urørt skov, mens kun ni procent er uenige.

Naturnationalparker

  • Det forventes, at et flertal i Folketinget vil etablere i alt 15 naturnationalparker.
  • Fem af naturnationalparkerne er allerede blevet udpeget: Gribskov i Nordsjælland, Fussingø ved Randers, Almindingen på Bornholm, Tranum i Jammerbugt og Stråsø i Vestjylland.
  • De ti resterende områder vil formentlig snart blive udpeget.
  • Læs meget mere om naturnationalparker her.
alt
Emil Nielsen
Pressechef