Kloakvand i mængder svarende til 193 svømmehaller skal ledes ud i Øresund fra i morgen mandag og fem dage frem. Spildevandet indeholder tonsvis af kvælstof og fosfor.

Spildevandet kommer fra Københavnernes toiletter, bade og køkkener og er kun blevet overfladisk renset for ting som tamponer og papir. Derfor er det en helt absurd beslutning at lede det forurenede vand ud i havet, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det forurenede vand kan gøre stor skade på livet i Øresund, hvor vi finder noget af vores mest unikke havnatur. Det er en katastrofe for vores havmiljø. Politikerne må trække meget kraftigt i håndbremsen og omgøre den beslutning, siger hun.

Læs mere om udviklingen: Efter grønt pres: Politikerne udskyder udledningen af urenset kloakvand til Øresund

Spildevandet kan kvæle havdyrene

Det forurenede spildevand bliver ledt ud af HOFOR og Novafos efter tilladelse fra Københavns og Gentofte Kommune. Kloakvandet transporteres normalt i en stor ledning under jorden fra det nordlige København til rensningsanlægget Lynetten på Refshaleøen.

Men fordi der nu skal bygges på jorden over ledningen, skal den undersøges, og spildevandet skal ledes væk et andet sted. Og her er Øresund altså endt med at blive skraldespand.

Og det kan blive fatalt for mange af Øresunds havdyr, fordi der kan opstå lokalt iltsvind, siger havbiolog i Danmarks Naturfredningsforening, Therese Nissen.

- Alle næringsstofferne i spildevandet vil give algerne i havet optimale betingelser for at opformere sig. Algernes opblomstring og efterfølgende forrådnelse kræver meget ilt, hvilket kan ende med at tage livet af muslinger og andre havdyr, der lever på bunden af Øresund, siger hun.

Hjælp os med at beskytte havet

Øresund er beskyttet og skrøbelig natur

Dele af Øresund er udpeget som beskyttet naturområde, hvilket betyder, at der ikke må ske hverken bundtrawl eller sandsugning i området. Beskyttelsen betyder også, at Øresund i 2020 skulle havet været i god økologisk tilstand.

- Men det mål har vi stadig ikke nået. Derfor er det helt uacceptabelt, at noget som det her får lov at ske, siger Therese Nissen.

Kan gå ud over badevandet

Samtidigt mener havbiologen ikke, at myndighederne har dokumenteret, at der ikke er andre løsninger, der kan fjerne noget af den kvælstof, fosfor og kloakslam, der skader miljøet.

For eksempel kunne spildevandet som minimum vente med at blive udledt til vinter. Når vandet er koldt, er sandsynligheden for iltsvind nemlig meget mindre.

- At udlede så store mængder spildevand i denne varme årstid er opskriften på lokale ødelæggelser. Desuden er der en reel risiko for, at det vil påvirke danskernes badevand. Selvom spildevandet ledes ud et godt stykke fra kysten, kan det sagtens finde vej tilbage til strandene og havnene.

Udledningen af spildevandet starter efter planen mandag den 25. maj. Oprindeligt skulle projektet have startet allerede i dag, men på grund af kritik fra både miljøminister Lea Wermelin, politikere og grønne organisationer, er projektet udskudt 24 timer.

Teknik og Miljøborgmesteren afventer nu en orientering fra forvaltningen, som skal klaregøre de politiske muligheder politikerne har på rådhuset til at stoppe udledningen og finde alternativer. Mandag har en række partier krævet en drøftelse i Miljø- og teknikudvalget og flere partier ønsker at trække tilladelsen til udledningen tilbage.

Danmarks Naturfredningsforeningen ser allerhelst, at udledningen bliver helt aflyst.

Fakta: Spildevand ledes ud i Øresund

  • 290.000 kubikmeter urenset spildevand skal over fem dage ledes ud i Øresund.
  • Det er forsyningsselskaberne Hofor og Novafos, der har fået lov til at foretage udledningen.
  • Tilladelsen er givet af Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.
  • Udledningen skal ske 1,5 kilometer fra Skovshoved pumpestation i Gentofte og 4 kilometer fra Strandvænget pumpestation i København.
  • Efter hård kritik fra blandt andet grønne organisationer og miljøminister Lea Wermelin, er udledningen af spildevandet til Øresund udskudt fra søndag til mandag.

Tilmeld dig nyhedsbrev om havet

Tusind tak for tilmeldingen!

Vi har brug for at bekræfte din e-mail-adresse.

For at fuldføre abonnementsprocessen, skal du klikke på linket i e- mailen, vi lige har sendt til dig.