Rester af chlorpyrifos findes i hver tredje ikke-økologiske citrusfrugt og i samlet set 4 procent af al konventionel frugt og grønt, der forhandles i danske supermarkeder. Sprøjtegiften er en nervegift, der er ulovlig at bruge i Danmark. Men det er ikke ulovligt at bruge giften i udlandet og så eksportere fødevarerne til bl.a. Danmark.

Nu melder den europæiske fødevareautoritet (EFSA) ud, at giften har sundhedsskadelige konsekvenser for børn. Dermed lever den ikke op til lovkrav på området, og det kan betyde, at lovlig brug af giften ikke kan forlænges fra januar 2020, hvor godkendelsen af midlet udløber i EU.

Det skriver EFSA i en meddelelse.

Professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Phillippe Grandjean udtalte tilbage i juni måned, at "det er uønsket, at gravide og børn bliver udsat for et stof som det her, for det er formentlig så giftigt, at det slet ikke kan lade sig gøre at indtage uden at gøre skade".

Læs også: Farlig nervegift fundet i importeret frugt

Stop for chlorpyrifos i Danmark

Flere studier har peget på en sammenhæng mellem giften og påvirkninger i hjernen hos fostre og spædbørn. Det er en af de primære årsager til, at fødevareminister Mogens Jensen (S) nu vil forbyde salg af frugt med chlorpyrifos i Danmark.

Efter EFSA's udmelding ønsker ministeren et stop for salg af fødevarer i Danmark, der er behandlet med chlorpyrifos.

- Vi skal have etableret et forbud før virksomhederne kan rette sig efter det. Og det er klart, at det skal etableres så hurtigt som muligt. Inden for kort tid vil det betyde, at det ikke findes ude i butikkerne, sagde Mogens Jensen til P1 Orientering.

- Ingen af de varer, der er behandlet med de her stoffer, skal kunne komme ind i Danmark. Og det forbud kan du etablere under de nuværende EU-regler, hvis du kan påpege, at der er en sikkerhedsrisiko. Og det har EU nu selv påpeget, at der er, tilføjede han.

Glædeligt med udsigterne til et forbud

Det glæder Danmarks Naturfredningsforening, at der nu er udsigt til et forbud:

- Det er et ansvar, der ligger hos politikerne at gennemføre. Nu har de EFSA's udmelding af støtte sig til for at få gjort op med den her sprøjtegift en gang for alle, siger Rikke Lundsgaard, seniorpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Læs også om sprøjtegift i drikkevandet her

Bliv medlem: Vi arbejder for et Danmark HELT fri for sprøjtegift