Det er mistænkt for at give kræft, og flere mennesker i USA har fået erstatning, fordi de har fået kræft efter at have anvendt sprøjtegiften glyphosat, der er aktivstoffet i Roundup.

Og nu trækker den omstridte sprøjtegift igen overskrifter. Denne gang fordi Østrig, som det første land i EU, vil forbyde glyphosat, der er aktivstoffet i Roundup.

Ifølge nyhedsbureauerne AFP og Ritzau stemte et flertal i Østrigs parlament tirsdag for et forslag om at forbyde al brug af produkter med glyphosat. Lovforslaget var stillet af Østrigs socialdemokratiske parti.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding roser det østrigske forbud, og opfordrer Danmark til at gøre det samme:

- Glyphosat er et af de mest anvendte sprøjtegifte i hele verden. Det findes i vores omgivelser, i vores mad og i vores krop. Det kan måles i børns urin. Det har i årevis været mistænkt for at være kræftfremkaldende, og det burde for længst være forbudt, siger hun og fortsætter:

- Hvis vi i Danmark vil kalde os “grønt foregangsland”, bør vi bakke op. Derfor en kæmpe opfordring til Danmarks nye miljøminister Lea Wermelin: Stil dig som ny miljøminister på befolkningens og naturens side og gør det, der burde være gjort for længst: Forbyd glyphosat nu.

Læs mere: Sprøjtegift til haven kan virke kræftfremkaldende

Kritikere af parlamentets beslutning mener, at det kan være ulovligt for et EU-medlemsland at indføre et forbud, mod et middel der er godkendt i EU.

Bliv medlem: Vi kæmper for et forbud mod glyphosat

Tilladt i fem år

EU valgte i slutningen af 2017 at forlænge godkendelsen af glyphosat i fem år. Det skete efter, at kommissionen måtte droppe planer om at få forlænget godkendelsen i først 15 år og efterfølgende 10 år, fordi lande som Frankrig, Tyskland, Italien og Sverige ville ikke være med.

Den danske regeringen kæmpede for giften, og stemte sammen med lande som Polen og Bulgarien for en forlængelse på 10 år.

Dengang beskrev Danmarks Naturfredningsforening de kuldsejlede giftplaner som en halv sejr.

Læs mere: Kort forlængelse af glyphosat er en halv sejr

Store erstatninger

Verdenssundhedsorganisationen WHO har betegnet stoffet som sandsynligvis kræftfremkaldende, men i EU har fødevareagenturet EFSA konkluderet, at det er sikkert.

Stoffet er ligeledes godkendt i Danmark af miljøstyrelsen. Alligevel er der inden for de senere år udbetalt store erstatninger fra producenten Bayer til brugere af midlet, som har fået konstateret kræft.

I den seneste retssag fik et ægtepar ifølge DR tilkendt to milliarder dollars – hvad der svarer til godt 13 milliarder kroner.

Læs mere om sprøjtegift her

alt
Kasper Pihl Møller
Chefrådgiver for presse og public affairs
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 26 81 62 28