Foto: Daniel Villadsen

1. Et eventyrligt landskab: Mols Bjerge

Nederst på Danmarks næse i Jylland finder du Nationalpark Mols Bjerge. Et af de smukkeste landskaber i Danmark.

Landskabet er formet under istiden af en gletsjertunge. Flere steder i Mols Bjerge kan du opleve en fantastisk udsigt over landskabet. Det kan du f.eks. på Trehøje eller Agri Bavnehøj. Sidstnævnte bjerg er 137 meter højt. Det er faktisk det højeste punkt i landskabet Mols Bjerge.

Når du besøger det smukke område, så kan du følge Mols Bjerge-stien. Det er en 60 kilometer lang vandresti, der er oplagt til en dejlig vandretur i det bakkede landskab.

På Mols Bjerge kan du også møde vilde heste. De udfører naturpleje i det smukke landskab.

Der er primitive overnatningsmuligheder i form af lejrpladser og shelters i Mols Bjerge. Du kan derfor forlænge dit ophold med en overnatning eller to.


Foto: Konstantin Ismagilov

2. Smukt og dramatisk landskab: Rubjerg Knude

Ved Rubjerg Knude kan du opleve storslået, barsk natur. På det højeste punkt er du hele 90 meter over havets overflade. Her får du en formidable udsigt ned over skrænten og ud over havet. Det smukke landskab kan du nyde i selskab med Rubjerg Knude Fyr. Fyret har siden 1899 stået stolt på toppen af Rubjerg Knude.

I 2019 blev det 1000 tons tunge fyr flyttet. Det var for tæt på kanten. Det har fyret ikke altid været, men hvert år æder havet cirka en meter af klinten.

På Rubjerg Knude finder du Danmarks største krat af de syrlige orange bær havtorn. Det lokker både mennesker og fugle til. Du kan derfor være heldig at møde tornsanger, rødrygget tornskade og tornirisk. Rubjerg Knude blev fredet i 1948.

Ankommer du i bil, kan du parkere tæt på klinten. Det tager kun små 15 minutter at køre fra Hjørring til det smukke landskab.


Foto: Charlotte Hammer

3. Smuk natur midt i byen: Amager Fælled

Midt inde i København, der ligger Amager Fælled. Det er et stort, magisk naturområde på 223 hektar.

På Fælleden kan du f.eks. opleve den sjældne øresunds-hønsetarm. Det er en plante, der vokser på den lave strandeng. På de mere tørre enge vokser sjældenheder som blå iris og brændeskærm.

Du kan også være heldig at møde sjældne fugle på Amager Fælled. Fugle som pungmejse, rørhøg og rørdrum holder nemlig til i området.

Det smukke landskab kan besøges til fods. Men du kan også hoppe på jernhesten og følge en af de mange cykelruter.

Amager Fælled er sammen med Kalvebod Fælled en del af Naturpark Amager. Begge områder er fredet.

Kalvebod Fælled ligger ikke langt fra Amager Fælled. Her finder du Naturcenter Amager. I Naturcenteret kan du slappe af i caféen eller tage på en af deres guidede ture.

Vær med til at beskytte naturen i Danmark

Som medlem af Danmarks Naturfredningsforening støtter du op om at frede og beskytte Danmarks natur og landskaber. Vi har allerede sat vores præg på det danske landskab: Ca. 5 % af Danmarks areal er i dag fredet.

Foto: Cecilie Haugaard

4. Et levende ørken-landskab: Råbjerg Mile

Hvert år vandrer Råbjerg Mile 20 meter. Det er ret specielt for et naturområde at bevæge sig så meget. Råbjerg Mile er 300-400 år gammel, og landskabet er på sit højeste 40 meter over havet.

Det smukke landskab er et populært udflugtsmål. 250.000 mennesker besøger årligt Milen i Nordjylland. Råbjerg Mile er et fredet naturområde.

Den levende ørken i Danmark indeholder 3,5 millioner kubikmeter sand. Vandreklitten er ikke det eneste, der bevæger sig. I området kan du også møde hugorm, hare og krondyr.

Råbjerg Mile ligger omkring en times kørsel fra Aalborg, og du kan parkere tæt på milen.


Foto: Pia Goul

5. Besøg de fynske alper: Svanninge Bakker

Svanninge Bakker er et af de smukkeste landskaber i Danmark. Her kan du rigtig tage på vandretur. Der er nemlig 35 kilometers afmærkede vandreruter i det smukke område.

Svanninge Bakker er en del af det største sammenhængende natur- og skovområde på Fyn. Udover de fynske alper, indgår også Sollerup Skov og Svanninge Bjerge. 16 hektar af Svanninge Bakkers smukke natur er fredet.

Læs mere om fredninger her

Du kan sagtens tage børnene med på gåtur i Svanninge Bakker. Så kan I slutte turen syd for Svanninge Bjerge. Her ligger Danmarks største naturlegeplads, Troldeland.

Der er mange fugle i landskabet Svanninge Bakker. Du kan bl.a. møde tårnfalk, musvåge og halemejse. I sommerhalvåret kan du være heldig at se markfirben, stålorm og snog i naturområdet.

I Svanninge Bakkers sandede skrænter graver ræv og grævling deres huler. Der er også en del rådyr og enkelte dådyr i området. På de åbne arealer i landskabet kan du af og til se harer.

Landevejen mellem Faaborg og Odense fører til en central parkerings- og informationsplads tre kilometer nord for Faaborg.


6. Magisk landskab: Rebild Bakker

Rebild Bakker har i sin tid fået sit navn, fordi Rebildbøndernes dyr gik og græssede i det smukke landskab. Rebild Bakker er i dag fredet.

Landskabet er dannet i slutningen af sidste istid som erosionsdale, da isen smeltede væk. Naturen er et miks af hede og gammel bøgeskov.

I landskabet Rebild Bakker finder du bl.a. revling, tyttebær, ulvefod, lyng, guldblomme og enebær. I dag udfører får naturpleje i området.

Rebild Bakker ligger 30 minutters kørsel fra Aalborg.

Området blev i 1912 overtaget af nogle dansk-amerikanere, som gav området til den danske stat. De havde dog tre betingelser for gaven:

  1. Naturen skulle forblive natur
  2. Alle skulle have lov at besøge Rebild Bakker
  3. Dansk-amerikanere skulle have lov at fejre amerikanske festdage i bakkerne

Hvert år den 4. juli samles der derfor flere tusinde mennesker i Rebild Bakker. Her fejrer de den amerikanske uafhængighedsdag.

Det er den største fejring af USA’s nationaldag udenfor USA!


7. Vildmarks-landskab: Nationalpark Thy

I 2007 blev det valgt, at Nationalpark Thy skulle være Danmarks første nationalpark.

I Nationalpark Thy er der et væld af aktiviteter at give sig i kast med. Du kan både tage på vandreture, cykelture, fisketure og rideture. Du kan også få en rigtig vildmarksoplevelse ved at overnatte i nationalparken.

Få tips til overnatning i det fri her

Thy Nationalpark består af mange fantastiske områder. Flere af dem er fredede områder. Et af dem er Lodbjerg Klithede, som du kan læse mere om herunder.


Foto: Kristian Amby

8. Særligt natur-landskab: Lodbjerg Klithede

På Lodbjerg Klithede kan du opleve en ganske særlig natur i landskabet. Klitheder er nemlig en sjældenhed i Europa.

Naturen på Lodbjerg Klitplantage er meget forskelligartet. Jordbunden er nemlig utrolig varieret. Det betyder, at der det ene sted f.eks. vokser løvtræer og det andet sted vokser bjerg-fyr. Der er også områder, hvor der slet ikke er tilplantet. I de områder dominerer hede, overdrev, slette og ager.

Lodbjerg Klithede landskabet ligger ud mod Vesterhavet. Kystklinten er op til ti meter høj. Den består af moræneler, der står frem fra kysten som næser. De kaldes derfor ”sorte næser”.

I landskabet finder du også Lodbjerg Fyr fra 1883.

Naturen kan virke øde i landskabet på Lodbjerg Klithede, men i og omkring Flade Sø er der masser af liv. Her lever der bl.a. mange forskellige fisk og oddere. Og sidder du stille ved vandkanten, kan du være heldig at se det mangfoldige liv udspille sig lige under vandets overflade.


Foto: Sascha Bendix

9. Dansk svar på tropisk paradis ved Møns Klint

Ved Møns Klint smyger det turkise vand sig om de stejle kystskrænter i et af Danmarks smukkeste landskaber. Nogle steder rejser skrænterne sig hele 128 meter over havets overflade.

Naturen ved Møns Klint er storslået, dramatisk og spektakulær.

Klinten besøges da også årligt af over 200.000 mennesker. De kommer for at opleve naturens kræfter på nært hold i det vilde landskab.

Møns Klint er dannet under istiden. Her skubbede isen med enorme kræfter kridtet opad og gjorde fortidige havaflejringer synlige. 2100 hektar af Høje Møn er fredet.

Du kan både tage på korte og lange gåture i landskabet ved Møns Klint. Det er gratis at besøge naturen ved klinten. Ligesom det er gratis at gå på Maglevandstrappen. Den er 497 trin lang, og tager dig ned til stranden ved Møns Klint.

Vil du have lidt ekstra ud af dit besøg, så kan du besøge Geocenter Møns Klint.

Det er gratis at parkere ved Camping Møns Klint, vil du parkere ved geocenteret koster det lidt.


Foto: Marco Möller

10. Den danske savanne på Vrads Sande

Det ligner næsten startskuddet fra Løvernes Konge. Der hvor alle dyrene bøjer sig for lille Simba. Her er dog tale om et fredet område i hjertet af Jylland.

Vrads Sande, Salten Ådal og Snabegårdområdet er 500 hektar stort landskab. Her er bevoksede indlandsklitter, en fugtig ådal og skovbeklædte bakker.

Fra toppen af den 119 meter høje Velling Kalv får du en fantastisk udsigt til det frodige morænelandskab mod øst. Kigger du ud over det åbne landskab i vestlig retning vil du se et mere øde landskab med lyngheder.

Ved Vrads Sande er der rig mulighed for vandre- og cykelture på alle årstider. Om sommeren kan du komme til naturområdet med veterantog fra Bryrup til Vrads Station.


Foto: Kim Godballe

11. Smukkeste Vejle Ådal

Et af de smukkeste naturområder vi har i landet er uden tvivl Vejle Ådal. Her kan du besøge et tunneldals-landskab, der er et af de mest ekstraordinære i Danmark.

Vejle Ådal er Østjyllands længste og mest markante tunneldal og udgør en fantastisk nøgle til forståelse af landskabsdannelsen under og efter sidste istid. Her mødes både tunnel og smeltevandsdale, og der er mange spor efter randmoræner, issøer og dødisrelieffer i det smukke landskab.

Vejle Ådal er så storslået, at den i 2009 kom med i Danmarks Naturkanon. Ådalen skiller sig nemlig ud blandt alle dalene på den jyske østkyst.

Det er oplagt at tage på vandre eller cykel-tur ved Vejle Ådal. Mange cykler langs Bindeballestien, som ligger på den nedlagte jernbane, der gik mellem Vejle, Vandel og Grindsted.

Naturområdet har flere seværdigheder, som er værd at besøge. En af dem er Randbøl Hede, som du kan læse mere om herunder.


12. Mærk historiens vingesus i Randbøl Hedes landskab

Randbøl Hedes historie går langt tilbage. I Jernalderen blev området brugt til agerbrug. I Danmark oplevede man sandflugt fra 1500-tallet til begyndelsen af 1800-tallet, fordi vi mennesker fældede træer og udpinte jorden. Det gjaldt også Randbøl Hede, hvor hedelyngen efterhånden overtog området.

I år 1760 kom kartoffeltyskerne til Randbøl Hede. De skulle opdyrke heden. Dengang var heden meget større end den er i dag. I 1800-tallet var Randbøl Hede nemlig en del af hedeområde på størrelse med Sjælland.

I 2018 hærgede en stor naturbrand heden. Heldigvis nåede de fleste dyr at undslippe branden, og vegetationen tog ikke skade. Faktisk er det sådan, at Naturstyrelsen hvert år brænder dele af heden af for at pleje den.

I dag er heden en af Danmarks største fredede indlandsheder. Her kan du gå på vandretur mellem hedelyng og bølget bunke på en af de mange vandreruter.

Du kan også plukke både blåbær, tyttebær og tranebær på Randbøl Hede.


13. Ekstraordinært landskab: Stevns Klint

Det er en fornem ære at være på UNESCO's verdensarvsliste. Den ære tilfalder Stevns Klint. I klinten er der nemlig et helt særligt lag, som vi kalder fiskeler. For 66 millioner år siden blev leret dannet da en kæmpe asteroide ramte jorden og hvirvlede en masse støv op i atmosfæren. Da det efterhånden faldt ned, dannede det fiskelers-laget.

Den voldsomme hændelse gjorde det af med næsten alle dinosaurer, så de i dag kun er repræsenteret af fuglene, som er direkte efterkommere af dinosaurerne.

Stevns Klint bliver fra tid til anden forvekslet med Møns Klint. Sidstnævnte har dog hverken fiskeler eller en plads på Verdensarvslisten.

Dele af Stevns Klint er fredet på initiativ af Danmarks Naturfredningsforening.

Bliv medlem og vær med til at frede naturen

Klinten er på sit højeste 40 meter over havets overflade. Nogle steder kan du gå langs klinten på stranden. Stevns Klint er dog stadig levende. Derfor kan det være farligt at færdes langs vandet visse steder.

Du kan også opleve det smukke landskab fra vandet. Det kan du gøre fra vand-taxi, kajak eller robåd.

Det koster lidt penge at parkere ved Stevns Klint, som ligger en times kørsel fra København.

Det er ganske gratis at besøge det storslåede landskab.


Foto: Anna Sofie Dybdahl

14. Opalsøen: Smuk som en ædelsten

Ikke langt fra den verdenskendte middelalderfæstning Hammershus på Bornholm finder du den smukke Opalsø. Sammen med Krystalsøen blev Opalsøen skabt ved granitbrydning på Hammeren.

Granitbrydningen ophørte i 1967, fordi Hammerknuden blev fredet. Efter det blev den dybe dal fyldt op med vand.

Opalsøen og landskabet omkring den er noget af det smukkeste og mest særegne i Danmark. Med lidt fantasi kan det ligne et vulkansk krater med sine lodrette vægge og forrevne klipper, der omslutter den dybe klare sø.

Klart et af Danmarks smukkeste landskaber.

Du kan bade i Opalsøen, og hvis du tør, så kan du visse steder hoppe i vandet direkte fra klipperne.


15. Mangefacetteret landskab på Fanø

Danmark er nok et lille land, men vi har mange øer. En af dem er Fanø, der ligger i Vadehavet. Her kan du opleve meget forskelligartet natur. Alt fra strandenge over klitheder til brede hvide strande er blandt Fanøs smukke lanskaber.

Dele af øen er fredet. I det fredede område er der registreret mere end 800 forskellige planter. På den måde er Fanø en virkelig altomfavnende ø.

I de smukke landskaber på Fanø bor dyr som hare, lækat og egern. Kigger du udover havet, kan du måske spotte en spættet sæl. De holder nemlig til omkring øen. Og hvis du holder af østers, så er havet omkring Fanø fyldt med dem. Du skal bare huske visse forholdsregler, inden du går i vandet og samler dem.

Rejsen til Fanø begynder i Esbjerg, hvor du kan sejle med Fanølinjen. Det kan anbefales at overnatte på øen. Der er gode muligheder for at overnatte i det fri. Du kan både sove i medbragt telt eller benytte en af Fanøs shelters.


Foto: Esben Bøg

16. Forvandlings-landskab på Fyns Hoved

Naturens store kræfter gør Fyns Hoved til et evigt foranderligt sted. Havets brusende bølger ændrer kysten fra besøg til besøg.

Der falder meget lidt regn på Fyns Hoved. I hvert fald hvis området sammenlignes med resten af Danmark. Fyns Hoved ligger desuden i den varmeste del af landet. Det kan krybdyr godt lide. Du kan derfor være heldig at se hugorm på Fyns Hoved.

I luften kan du måske spotte en okkergul pletvinge. Det er en sjælden sommerfugl, der lever på Fyns Hoved.

Hvis du vil overnatte i det fri, ligger der et enkelt shelter på Fyns Hoved. Det ligger på en bakke, der hedder Jøvet.

Fyns Hoved er spidsen af Hindsholm-halvøen og ligger kun 45 minutter i bil fra Odense. Naturområdet er fredet.


Foto: Simone Kjølby

17. Fortryllende landskab i Hammer Bakker

Du kan besøge Hammer Bakker i Nordjylland hele året. Når solen varmer det smukke landskab op om sommeren, kan du plukke bær. Når sneen daler, kan du løbe på ski. Der er, kort fortalt, spændende naturoplevelser for alle i det smukke landskab ved Hammer Bakker.

Der bor bl.a. fugle, egern, grævling og ræv i det bakkede landskab. Naturområdet er delvist fredet.

Hammer Bakker har flere forskellige gå-ruter, som tager dig rundt i de lyngklædte bakker. Her kan du opleve dybe kløfter og enestående udsigter over landskabet.

Hammer Bakker ligger kun få km nord for Aalborg.


Foto: Charlotte Larsen

18. Istidsminder ved Dollerup Bakker og Hald Sø

For 18.000 år siden var en stor del af Danmark dækket af is. Dollerup Bakker og Hald Sø ligger lige der, hvor afsmeltningen sendte store vandmasser ud over Vestjylland. Det har været med til at forme det imponerende og smukke landskab, der i dag er fredet.

På sit højeste sted er Dollerup Bakker 63 meter højt. Her får du en smuk udsigt over det dramatiske bakkede landskab. Som kontrast er Hald Sø, ifølge Naturstyrelsen, Danmarks næstdybeste sø med en dybde på 31 meter.

Hele området ved Dollerup Bakker og Hald Sø er oplagt til en cykel- eller gåtur på en af de mange naturstier i landskabet.


Foto: Martin Bay

19. Besøg naturrige Anholts landskaber

Midt mellem Sverige og Danmark ligger Anholt. Øen er en naturperle med klitter, hede, skov, strand og hav.

Den østlige del af Anholt udgør Danmarks eneste rigtige ørken og Nordeuropas største lavhede. Den fylder 80 procent af øen og blev fredet første gang allerede i 1938. I 2014 blev øens vestkyst fredet. Det vestlige Anholt er et kuperet og overvejende skovklædt morænelandskab.

Anholt højeste punkt, Sønderbjerg, er 48 meter. Her får du en af landets smukkeste udsigter. I klart vejr kan du se helt til Djursland og Halland.

Midt i bakkerne findes åbne indhegnede græsningsarealer samt et fugtigt område med rørskov. Et net af vandrestier og veje giver mulighed for fine vandreture i det fredede område.

En rundtur fra Anholt By over Sønderbjerg op langs vestkysten til Nordbjerg og tilbage til Anholt By ad Kærlighedsstien er 9 km lang. Terrænet er kuperet og ganske krævende, men belønningen er fantastiske naturoplevelser.

En færge fra Grenaa transportere både mennesker og biler til Anholt.

Vil du være med til at passe på Danmarks landskaber?